Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košické kino Úsmev predstaví kolekciu filmov Jima Jarmuscha

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Pri príležitosti januárovej premiéry snímky Paterson od kráľa nezávislého amerického filmu Jima Jarmuscha, ktorá sa uskutoční 26. januára, premietne Kino Úsmev aj sedem režisérových starších filmov.

Košice 16. januára (TASR) - Mesiac filmov Jima Jarmuscha, ktorý bude zavŕšený koncertom dvorného skladateľa tohto amerického režiséra, ponúkne v dňoch 19. januára až 9. februára košické kino Úsmev.

"Pri príležitosti januárovej premiéry snímky Paterson, ktorého premiéra sa uskutoční 26. januára, novinky kráľa nezávislého amerického filmu Jima Jarmuscha, v Kine Úsmev predstavíme kolekciu siedmich starších filmov slávneho režiséra, počnúc prvotinou Trvalá dovolenka a končiac takmer o štvrťstoročie novšou snímkou Káva a cigarety. Výber starších Jarmuschových diel potom doplní novinka Paterson. Pásmo Jarmusch v Úsmeve bude ukončené koncertom dvorného Jarmuschovho skladateľa Jozefa van Wissema," TASR informovala PR manažérka kina Úsmev Barbora Tóthová.

"Keď sme Patersona videli, ohromil nás. Jarmusch dokázal, že je späť vo svojej najlepšej forme. Bolo to tak mocné, že sme sa rozhodli pripomenúť si jeho staršie filmy, takže v kinách, v televízii, na internete i na DVD okolo uvedenia filmu Paterson vypukne celá jarmuschovská sezóna, " hovorí riaditeľ Aerofilms Ivo Andrle.

Všestranný umelec a zásadná osobnosť nezávislého amerického filmu Jim Jarmusch, rodák z Ohia, pomáhal utvárať modernú podobu amerického nezávislého filmu.

Kolekcia snímok, ktoré budú uvedené v programe prehliadok, predstavuje komplexný prierez Jarmuschovou tvorbou. Podľa Tóthovej jedným z divácky najvďačnejších filmov prehliadky potom iste bude Káva a cigarety (2003). "Jedenásť čiernobielych mikropríbehov, v ktorých diskutujú ich protagonisti nad šálkou kávy a za výdatného fajčenia cigariet, točil Jarmusch postupne už od roku 1986 a v roku 2003 z nich poskladal celovečerný film, v ktorom sa stretávajú významné umelecké osobnosti - Tom Waits, Iggy Pop, Bill Murray a ďalší," skonštatovala Tóthová.

V rámci mesiaca filmov uvedú i snímku Paterson. Film bol prvýkrát predstavený na tohtoročnom ročníku festivalu v Cannes a tvoril jeden z vrcholov programu 51. MFF Karlovy Vary. Podľa Jarmuschových slov bolo jeho zámerom vytvoriť "protiliek na súčasné temné filmy, zamerané výhradne na dramatické zvraty a akciu,", dodala Tóthová.