Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Košice schválili predaj 29 akcií v spoločnosti KOSIT

Na snímke kandidát na primátora Košíc Richard Raši Foto: TASR - František Iván

Dôvodom predaja je podľa primátora Košíc Richarda Rašiho avizované zvyšovanie základného imania a investičné zámery firmy, na čo mesto podľa jeho slov nemá v rozpočte finančné krytie.

Košice 19. júna (TASR) – Košickí mestskí poslanci dnes schválili predaj 29 kusov akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a. s., väčšinovému vlastníkovi WOOD Waste Management Ltd. za 4.610.000 eur. Dôvodom predaja je podľa primátora Košíc Richarda Rašiho avizované zvyšovanie základného imania a investičné zámery firmy, na čo mesto podľa jeho slov nemá v rozpočte finančné krytie.

V rozprave k tomuto bodu vystúpil aj poslanec NR SR Zsolt Simon, ktorý povedal, že akcie sú obrazne povedané zlatou tehličkou a nechápe, prečo sa predávajú akcie KOSIT-u, ak je mesto v dobrej finančnej kondícii. Povedal, že keď už predávať, tak nie 29, ale 34 percent, pretože podľa neho sa zvyšných päť percent stane bezcenných.



Raši na margo jeho slov podotkol, že Simon je v tíme kandidáta na predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku. "Predať všetky akcie KOSIT-u je otázka, ktorou sa môžu zaoberať v budúcnosti. Sme minoritnými vlastníkmi KOSIT-u. Je to privátna firma, o ktorej chode nerozhodujeme," reagoval primátor. Spomínaných päť percent je podľa jeho slov zaujímavých aj preto, aby malo mesto miesto v dozornej rade, čím si zachová istú možnosť kontroly.

Mestský poslanec Marcel Gibóda upozornil, že poslancom chýba výročná správa za rok 2016. Zároveň navrhol, aby mesto odmietlo predaj 29 percent akcií, a požiadal o predloženie aktualizovaného posudku na hodnoty akcií KOSIT-u a stanovenie celkovej hodnoty spoločnosti.

Proti predaju akcií bol i mestský poslanec Jaroslav Polaček. "Prišli sme o majetok, prišli sme o kontrolu nad odpadovým hospodárstvom, prišli sme o spaľovňu. O pár rokov, keď budeme tendrovať a súťažiť, zistíme, že nemáme s kým súťažiť ani tendrovať, ani sa s kým rozprávať," povedal po schválení predaja Polaček.

Mestská rada koncom mája odporučila Mestskému zastupiteľstvu v Košiciach prerokovať a schváliť predložený materiál. Mala však pripomienku, že mesto má žiadať garanciu zachovania jednotkovej ceny za odpad počas trvania kontraktu pre obyvateľov mesta, to znamená stabilizovať ceny, o čo primátor Raši 30. mája na stretnutí požiadal spoločnosť WOOD Waste Management Ltd.

Poslanec a starosta košickej mestskej časti KVP Alfonz Halenár upozornil, že zmluva o zafixovaní ceny za odpad je krátkodobá.

Na otázku hrozby zvyšovania cien za odvoz a spracovanie odpadu generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Marián Christenko pred novinármi odpovedal, že ak má KOSIT zafixovať ceny na jednej strane, potrebuje vytvárať zdroje na krytie zvyšujúcich sa nákladov na druhej strane. "Každý racionálny človek pochopí, že ak sa majú niekde generovať výnosy, treba na to investície. Ceny sú zafixované a čo bude po roku 2021, rozhodne verejné obstarávanie," skonštatoval Christenko.

"Pokiaľ by dnes poslanci neodhlasovali predaj 29 percent akcií spoločnosti KOSIT, došlo by ku zvýšeniu poplatkov za odpad minimálne o 11 percent. Po druhé, mesto by muselo nájsť v tomto období a v budúcom roku takmer 5.000.000 eur na investíciu do tejto spoločnosti, ktorá je už od roku 2001 spoločnosťou súkromnou, pretože súkromný akcionár tam má 66 percent," dodal Raši s tým, že peniaze, ktoré mesto z predaja získa, budú použité na rozvoj mestských častí, kosenie a na dofinancovanie sociálnych služieb.