Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Košické podujatie k výročiu Novembra '89 pripomenulo hodnotu slobody

Na snímke ľudia zapaľujú sviečky pri pamätníku Nežnej revolúcie. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Na organizácii podujatia sa podieľali občianske združenie Detská železnica Košice, Fuga - kultúrne centrum kresťanov či Múzeum obetí komunizmu, podporu poskytlo aj mesto Košice.

Košice 17. novembra (TASR) - Vrátiť úctu a dôstojnosť štátnemu sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu bolo cieľom piatkového podujatia v centre Košíc. Pri príležitosti 34. výročia Nežnej revolúcie ho pred štátnou vedeckou knižnicou zorganizovala neformálna iniciatíva občanov.

Súčasťou programu na mieste mítingov z roku 1989 bolo zapaľovanie sviec, projekcia mien obetí komunizmu v Košiciach, spomienky a svedectvá aj modlitba za obete komunizmu.

"Sme obyvatelia Košíc a občania Slovenska. Záleží nám na tom, aby hodnoty slobody a demokracie neupadali do zabudnutia. V posledných rokoch však akoby sa na to zabúdalo. Tento stav nás neteší, bojíme sa krátkej pamäti národa. Aj preto chceme občanom formou nepolitického stretnutia povedať, že letargiu je dôležité zastaviť a zvrátiť," povedal jeden z autorov myšlienky podujatia Ľubomír Lehotský.

Na organizácii podujatia sa podieľali občianske združenie Detská železnica Košice, Fuga - kultúrne centrum kresťanov či Múzeum obetí komunizmu, podporu poskytlo aj mesto Košice. "Hlavným posolstvom spolupráce na novembrovom podujatí je, že obete komunizmu nám pripravili cestu k dnešnej slobode. Tento odkaz chceme aj naďalej šíriť, pretože za našu slobodu veľa ľudí zaplatilo svojím utrpením a mnohí aj svojím životom," konštatoval riaditeľ a zakladateľ košického Múzea obetí komunizmu Pavol Hric.

Na podujatí vystúpili jedna z tvárí Nežnej revolúcie v Košiciach Ľuba Blaškovičová, pesničkár Peter Janků, rímskokatolícky kňaz Peter Gombita, ktorý vedie útulok pre ľudí bez domova, či zástupkyňa súčasných stredoškolákov. Účasť ovplyvnilo daždivé počasie, podľa organizátorov za viac ako dve hodiny prišlo zapáliť sviečky zhruba 500 ľudí.