Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Košickí divadelníci darujú krv, čakajú aj svojich priaznivcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najvzácnejšiu tekutinu môžu záujemcovia spolu s divadelníkmi darovať v utorok od 8.00 do 12.00 h na Malej scéne ŠD.

Košice 27. marca (TASR) – Svetový deň divadla oslavuje košické Štátne divadlo (ŠD) už siedmym ročníkom podujatia Divadelná kvapka krvi. Najvzácnejšiu tekutinu môžu záujemcovia spolu s divadelníkmi darovať v utorok od 8.00 do 12.00 h na Malej scéne ŠD.

Ako informoval tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič, už tradičné podujatie patrí medzi najväčšie mobilné odbery krvi v Košiciach. Mnoho pravidelných účastníkov si svoj ďalší odber plánuje práve na tento deň a organizátori veria, že tomu inak nebude ani v tomto roku. Vítaní sú aj tí, ktorí nie sú pravidelnými darcami vrátane prvodarcov.

Darovanie krvi v prostredí divadla má osobitné čaro. "Je to veľmi dobrá myšlienka. Darovanie v divadle má určite oveľa lepšiu atmosféru ako v sterilnom prostredí nemocnice," povedal po jednom z predchádzajúcich divadelných odberov pravidelný účastník Ladislav Orol.

Tak ako v predchádzajúcich rokoch ani v tomto roku nebudú medzi darcami chýbať umelci a zamestnanci zo všetkých divadelných zložiek. Medzi pravidelných účastníkov patria herci Dana Košická, Róbert Šudík, Stanislav Pitoňák či Adriana Krúpová. Netradičné oslavy Svetového dňa divadla sa tak môžu pre každého z darcov stať aj miestom pre neformálne stretnutie s tými, ktorých vídajú na javisku košického divadla.

Divadelnú kvapku krvi organizuje ŠD v spolupráci s občianskym združením Košické divadlo.