Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Košickí medici si vymieňali skúsenosti na Malte

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Okrem šiestich študentov zo Spolku medikov mesta Košice sa podujatia zúčastnili aj desiati študenti zastupujúci Slovenskú asociáciu študentov medicíny SloMSA.

Košice 11. marca (TASR) – Študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach reprezentovali v dňoch 2. až 9. marca svoju fakultu a Slovensko na celosvetovom valnom zhromaždení Medzinárodnej federácie národných asociácií študentov medicíny IFMSA March Meeting 2016 na Malte. Slovensko bolo jednou zo stovky krajín sveta, ktorá mala na tomto podujatí svoje zastúpenie. Počet účastníkov presiahol tisícku. TASR o tom dnes informovala PR manažérka LF UPJŠ v Košiciach Jaroslava Oravcová.

Okrem šiestich študentov zo Spolku medikov mesta Košice sa podujatia zúčastnili aj desiati študenti zastupujúci Slovenskú asociáciu študentov medicíny SloMSA.

"Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ pôsobili v štyroch z celkovo šiestich stálych komisií, a to v komisii pre vzdelávanie v medicíne, pre ľudské práva, pre profesijné stáže a pre výskumné stáže. V rámci nich sa konali prednášky, diskusie a tréningy venované rôznym témam, napríklad aktivity zvyšujúce úroveň vzdelávania v medicíne, efektívne využívanie databáz pri realizácii zahraničných stáží či zlepšenie sociálneho programu pre stážistov," uviedla študentka 4. ročníka LF UPJŠ v Košiciach Mária Oravcová.

Ako ďalej povedala, so svojimi zahraničnými kolegami si v komisiách vymieňali skúsenosti. Predstavili im projekt Spolku medikov mesta Košice Get To Know Slovakia, ktorý umožňuje stážistom zo zahraničia pri pobyte na Slovensku spoznať našu krajinu. Mária Oravcová tvrdí, že zvlášť zaujímavá a prínosná bola práca v menších pracovných skupinkách zameraných na konkrétne problémy.

Podnetný bol podľa jej slov aj deň, keď sa spájali do väčších skupín rôzne komisie a riešili spoločne súvisiace otázky, napríklad prínos vedeckého výskumu, význam zapojenia sa študentov, či tému povinného vedeckého výskumu medikov počas štúdia.

"Medzinárodná federácia národných asociácií študentov medicíny organizuje rôzne vzdelávacie projekty a stáže pre medikov alebo širokú verejnosť a účasť na takýchto podujatiach je pre slovenských študentov veľmi podnetná. Zároveň sme mali možnosť predstaviť zahraničným kolegom našu krajinu počas spoločenského večera National food and drinking party, v rámci ktorého ponúkali študenti účastníkom tradičné jedlá, pochutiny a nápoje z ich krajiny," dodala študentka Oravcová.