Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košickí poslanci rozhodnú o čestnom občianstve pre M. Gorbačova

Na snímke zo 16. decembra 1984 je Michail Gorbačov (vľavo) a britská premiérka Margaret Thatcherová. Foto: TASR/AP

Podľa zdôvodnenia návrhu na čestné občianstvo, práve mier spája Gorbačova s Košicami.

Košice 9. marca (TASR) – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) Košíc rozhodne o udelení čestného občianstva mesta pre bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova. Návrh na budúcotýždňové rokovanie mestských poslancov predkladá primátor Richard Raši (Smer-SD), s iniciatívou prišiel exprezident SR Rudolf Schuster.

Gorbačov, ktorý tento mesiac oslávil 85. narodeniny, bol v rokoch 1985-1991 najvyšším predstaviteľom Sovietskeho zväzu. Pod jeho vedením sa začala reformná politika prestavby (perestrojka) a otvorenosti (glasnosť). Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a v konečnom dôsledku aj o rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 mu udelili Nobelovu cenu za mier.

Podľa zdôvodnenia návrhu na čestné občianstvo, práve mier spája Gorbačova s Košicami. "Mal 13 rokov, keď bol jeho otec Sergej Andrejevič Gorbačov počas druhej svetovej vojny v roku 1944 ranený v bojoch pri Košiciach. S oslobodeneckými vojskami chcel do Európy vrátiť mier. S myšlienkou slobody, mieru a demokracie neskôr Michail Gorbačov presadzoval dôležité reformné zmeny," uvádza sa v materiáli pre mestských poslancov.

Košice za svoje dlhoročné mierové aktivity získali v roku 1985 titul Mesto mieru (od Svetovej rady mieru) a v roku 1988 titul Posol mieru (od Organizácie spojených národov), mieru je venovaný aj tradičný košický medzinárodný maratón.