Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Košickí veriaci si môžu uctiť putujúcu relikviu sv. Cyrila

Foto: TASR/Dušan Hein

Telo sv. Cyrila, ktorý zomrel 14. februára 869, uložili po pravej strane oltára v rímskej Bazilike sv. Klementa. Dobové kroniky spomínajú mnohé zázraky, ktoré sa udiali pri Cyrilovom hrobe.

Košice 6. apríla (TASR) - Relikvia sv. Cyrila, ktorá putuje po Slovensku pri príležitosti blížiaceho sa 1150. výročia príchodu solúnskych bratov sv. Cyrila a Metoda, zavítala na začiatku apríla aj do Košickej arcidiecézy.

V chráme sv. Gorazda a spoločníkov na sídlisku KVP ju gréckokatolícky eparcha Milan Chautur odovzdal arcibiskupovi a metropolitovi Bernardovi Boberovi. V mesiacoch apríl a máj si tak budú môcť veriaci relikviu sv. Cyrila uctiť vo všetkých dekanátoch Košickej arcidiecézy. Informuje o tom košické arcibiskupstvo.

"Rok viery, ktorý od jesene očakáva celá Cirkev, ani nemohol odštartovať lepšie než príchodom ostatkov toho, ktorý vieru na našom území ohlasoval," komentoval arcibiskup Bober. Košický eparcha Milan Chautur povedal, že sv. Cyril má pripomenúť veriacim, že ľud bol pred 1150 rokmi odvrátený od modiel a pripútaný k živému a pravému Bohu. "Sv. Cyril teda prišiel s rovnakou misiou."

Telo sv. Cyrila, ktorý zomrel 14. februára 869, uložili po pravej strane oltára v rímskej Bazilike sv. Klementa. Dobové kroniky spomínajú mnohé zázraky, ktoré sa udiali pri Cyrilovom hrobe. Počas nepriaznivých čias za Rímskej republiky (1798) relikvie preniesli do chrámu Chiesa Nuova a boli uložené k hrobu sv. Filipa Neri.

Začiatkom 19. storočia sa relikvie dostali do vlastníctva šľachtickej rodiny Mattei. Rodina sa neskôr, i so svojimi cennosťami, medzi ktorými sa nachádzal i relikviár sv. Cyrila, presťahovala z Ríma do mesta Recanti pri Jadranskom mori. Relikvie boli naspäť odovzdané do Ríma do rúk pápeža Pavla VI. v Sixtínskej kaplnke v novembri 1963.