Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Košický festival ponúkne umelecko-technické presahy

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Vyvrcholením festivalu bude medzinárodná konferencia, ktorá sa uskutoční v piatok (24. 11.) v Kasárňach Kulturpark. Bude pracovať s témami umenia, technológií a dizajnu.

Košice 19. novembra (TASR) - Na festivale Art & Tech Days, ktorý sa uskutoční v dňoch 22. až 26. novembra, budú môcť Košičania a návštevníci mesta spoznávať mediálne umenie a vidieť príklady umelecko-technických presahov.

"Hlavné otázky digitálnej kultúry sa sústreďujú na vzťah medzi ľuďmi a technológiami. Presne o tom je festival Art & Tech Days. Je určený pre každého, kto chce stáť v popredí vývoja a kráčať s dobou, ktorej budúcnosť spočíva aj v spojení umenia a technológií," informovala Jana Šargová z neziskovej organizácie Creative Industry Košice, ktorá podujatie pripravila spolu s klastrom Košice IT Valley a ďalšími partnermi.

Ide o profilový event projektu Košice – UNESCO Kreatívne mesto mediálneho umenia. Spája umeleckú scénu a IT sektor, dve oblasti, ktoré v posledných rokoch v metropole východu zaznamenali výrazný rozvoj. Multižánrový festival zahŕňa umelecký program, praktické workshopy pre dospelých aj deti, hackathon a networkingové aktivity.

Vyvrcholením festivalu bude medzinárodná konferencia, ktorá sa uskutoční v piatok (24. 11.) v Kasárňach Kulturpark. Bude pracovať s témami umenia, technológií a dizajnu. "Aký je aktuálny trend riadenia inovatívnych procesov? Ako sa dajú digitálne nástroje použiť na posúvanie hraníc umenia a jeho prezentáciu? Ako obsah ovplyvňuje formu médií? Na tieto a ďalšie otázky budú hľadať odpovede desiati spíkri – zástupcovia prestížnych svetových firiem," uviedla Šargová s tým, že niektorí z nich sa o svoje skúsenosti podelia aj na troch praktických workshopoch a zavítajú na neformálne stretnutie vývojárov a fanúšikov videohier.

"Odborné informácie získajú účastníci na technickom meet-upe. Umeleckou súčasťou festivalu budú Dni aktuálnych audiovizuálnych stretnutí, počas ktorých uvidia VJingy, živé kódovania a interaktívne inštalácie, výstavy, koncerty i špeciálnu edíciu Pecha Kucha Night venovanú mediálnemu umeniu," priblížila Šargová. Košičania sa môžu tešiť aj na koncert formácií Panáčik a Fiordmoss, multimediálne choreografické inštalácie maďarskej skupiny Ziggurat Project a košického dua Nano VJs, ale aj workshop kreslenej animácie pre deti s Andrejom Kolenčíkom a afterparty. Viac informácií o Art & Tech Days nájdu záujemcovia na www.atdays.sk.