Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Košický kraj ocenil plaketami výnimočných stredoškolákov kraja

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nominácie na ocenenie mohli predkladať samotní žiaci, ale aj učitelia či vedenie zo všetkých stredných škôl v Košickom kraji. Hodnotením komisie tento rok prešlo spolu 51 návrhov.

Košice 21. novembra (TASR) - Výnimočných stredoškolákov ocenil pri príležitosti Dňa študentstva Košický samosprávny kraj (KSK). Ocenenia si v utorok v priestoroch Východoslovenského múzea v Košiciach prevzalo 18 jednotlivcov a sedem kolektívov.

"Spolu 25 plakiet im bude pripomínať, že župa ich neprehliadla na stupňoch víťazov v športových turnajoch, oceňuje ich angažovanosť na poli dobrovoľníckom, oceňuje mimoriadne úspechy na vedomostných súťažiach a vníma aj ich participáciu vo verejnom živote," informoval Úrad KSK.

Nominácie na ocenenie mohli predkladať samotní žiaci, ale aj učitelia či vedenie zo všetkých stredných škôl v Košickom kraji. Hodnotením komisie tento rok prešlo spolu 51 návrhov.

"Vývojári zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Ostrovského boli odhodlaní a so svojím vodíkovým modelom auta to dotiahli až na druhé miesto svetovej súťaže v Las Vegas. Z iného súdka je výnimočný úspech nášho cimbalistu z Konzervatória Jozefa Adamoviča, ktorý sa stal absolútnym víťazom v speve aj hre spomedzi slovenských konzervatórií. Všetci ocenení študenti sú dôkazom toho, že veľké veci vznikajú aj pod rukami mladých ľudí z nášho kraja. Poďakovanie si však zaslúžia aj učitelia, ktorí tieto talenty pomohli rozvíjať," uviedol k oceneniam predseda KSK Rastislav Trnka.

Medzi tohtoročnými laureátmi je aj František Brezo, študent Gymnázia a základnej školy Sándora Máraiho v Košiciach, ktorý získal štipendium Ministerstva zahraničných vecí USA. Získal tak možnosť zastupovať Slovensko na stáži Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship v štáte Indiana a v súčasnosti pôsobí ako mládežnícky delegát Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE). Iným príkladom reprezentácie školy aj kraja je kolektív žiakov zo Strednej priemyselnej školy (SPŠ) elektrotechnickej v Košiciach. Dokopy dva roky pomáhali ľuďom v útulku pre ľudí bez domova v Bernátovciach a dlhodobo pomáhajú ako dobrovoľníci v Klube rovesníkov.

Medzi ocenenými sú študenti stredných škôl v Košiciach, Krompachoch, Strážskeho, Veľkých Kapušian, Gelnice, Spišskej Novej Vsi, Rožňavy a Michaloviec.