Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Košický kraj ukončil rekonštrukciu mosta pred obcou Vojany

Na archívnej snímke práce na rekonštrukcii mosta M1510 cez rieku Laborec pred obcou Vojany (okres Michalovce). Foto: TASR Roman Hanc

Práce si nevyžiadali obchádzku, doprava bola vedená vždy v jednom jazdného pruhu a premávku riadil semafor.

Vojany 18. apríla (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil rekonštrukciu takmer 60-ročného mosta pred obcou Vojany v okrese Michalovce. Ako informuje na svojej webovej stránke, autá už po ňom jazdia v oboch smeroch. Opravu financoval KSK zo svojho rozpočtu sumou takmer 810.000 eur.

S komplexnou rekonštrukciou začali vlani v marci. Most vo Vojanoch má 126 metrov a podľa predsedu KSK Rastislava Trnku bol na pokraji životnosti. Označil ho za príklad roky zanedbávanej údržby. "Nachádzali sa na ňom trhliny, zo spodnej stavby odpadávali časti betónu a odvodnenie mosta bolo nefunkčné. Vzhľadom na veľmi zlý technický stav bolo nevyhnutné odbúrať vozovku aj mostný zvršok. Zhotoviteľ ho preto vybudoval nanovo. Nasledovala rekonštrukcia mostovky a hydroizolácia," uvádza KSK s tým, že sanáciou pôvodných nosníkov v nosnej konštrukcii sa zvýšila zaťažiteľnosť mosta. Okrem iného vybudovali aj novú spriahajúcu dosku vrátane odvodnenia, novú vozovku a osadili tiež nové zábradlie.

Práce si nevyžiadali obchádzku, doprava bola vedená vždy v jednom jazdného pruhu a premávku riadil semafor.

Kraj pripomína, že po michalovskom ide o druhý most cez rieku Laborec, ktorý v poslednom období zrekonštruovali. Z celkového množstva 657 mostov v správe KSK je aktuálne v zlom, veľmi zlom alebo havarijnom stave 400, teda viac ako 60 percent. Podľa slov Trnku v oblasti dopravy evidujú obrovský investičný dlh, ktorý od jeho nástupu na úrad postupne splácajú. "Doposiaľ sa nám podarilo zrekonštruovať päťkrát viac mostov a osemkrát viac ciest ako v minulosti. Len tento rok plánujeme ukončiť rekonštrukciu na ďalších 23 mostoch," dodal.