Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Košický kraj zmonitoruje vplyv turnianskej cementárne, získal dotáciu

Na archívnej snímke pohľad na cementáreň v Turni nad Bodvou. Foto: TASR František Iván

Projekt bude riešený v troch samostatných na seba nadväzujúcich krokoch.

Košice 30. januára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) zmonitoruje kvalitu životného prostredia v okolí cementárne v Turni nad Bodvou v okrese Košice-okolie. Na projekt získal dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 85.000 eur. Informoval o tom KSK s tým, že spolufinancovanie v zmysle zmluvy je minimálne päť percent.

Projekt bude riešený v troch samostatných na seba nadväzujúcich krokoch. V prvom bude realizovaná dátová a čiastková laboratórna analýza dotknutého územia s cieľom stanovenia najkritickejších lokalít. Následne sa prostredníctvom laboratórnych odberov stanoví prítomnosť znečisťujúcich látok, ako ťažké kovy, organické znečisťujúce látky, PCB a podobne. V poslednej etape prebehne posúdenie vplyvu znečisteného ovzdušia na ekosystém a potravinový reťazec dotknutého územia, teda vplyvu prevádzky na kvalitu života obyvateľov. Výsledkom bude certifikovaná štúdia analýzy rizík, na základe ktorej budú vyhodnotené dosahy a navrhnuté opatrenia, oznámil Úrad KSK.

"Analýza vplyvu výroby na kvalitu obyvateľov je aktuálne o to dôležitejšia, keďže Ministerstvo životného prostredia SR schválilo rozšírenie prevádzky cementárne. V týchto dňoch bolo ukončené verejné obstarávanie na dodávateľa laboratórnych prác a spracovateľa certifikovanej analýzy rizika," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

KSK vlani informoval, že dostal viacero podnetov na zhoršený stav životného prostredia v okolí cementárne. Obyvatelia 13 obcí z okolia Turne nad Bodvou sa sťažovali na zhoršenú kvalitu ovzdušia, čierny prach v záhradách, zápach a zvýšenú chorobnosť.