Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Za kotlebovcov v Bratislave kandiduje bývalý hovorca SDĽ

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba počas tlačovej konferencie o situácii vo zvolenskej nemocnici Foto: TASR/Branislav Račko

Politológ Eduard Chmelár už minulý rok upozorňoval na to, že časť Kotlebových prívržencov tvoria bývalí voliči ľavice.

Bratislava 23. septembra (Teraz.sk) – Za radikálnu pravicovú Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽS NS), ktorej volebný líder z roku 2012, Marian Kotleba, uspel v minuloročných voľbách predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, kandiduje na post bratislavského primátora bývalý riaditeľ mediálneho odboru Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Ivan Bielik.

Vysokoškolský učiteľ Bielik (60) bol v minulosti aj šéfredaktorom odborárskeho denníka Práca. V minuloročných voľbách do VÚC neúspešne kandidoval za ĽS NS do bratislavského regionálneho zastupiteľstva, získal 890 hlasov.

Bývalí voliči ľavice sympatizujú s radikálnou pravicou

Na skutočnosť, že sa ku kotlebovcom pridávajú bývalí ľavičiari, poukazoval už v roku 2013 politológ Eduard Chmelár. „Je obrovským sebaklamom myslieť si, že Kotleba je problémom pravice, ako to arogantne odkázal svojim súperom premiér. Nielen preto, že napríklad v Bratislavskom kraji kandidoval za kotlebovcov Ivan Bielik,“ reagoval na facebooku 10. novembra 2013 Chmelár na kandidatúru bývalého šéfredaktora odborárskeho denníka Práca a hovorcu SDĽ vo farbách ĽS NS.

Eduard Chmelár, archívne foto
Foto: TASR/Ivan Majerský


„Veľkú časť Kotlebových prívržencov dnes totiž tvoria frustrovaní voliči tak ľavice, ako aj pravice. Ľudia, ktorí majú plné zuby súčasnej situácie a cítia sa oklamaní. Oklamaní celým ponovembrovým vývojom, v ktorom sa zavrávali ich znepokojenia a neriešili ich problémy, v ktorom sa rozkradol štát do takých devastujúcich rozmerov, že aj odporcovia komunizmu začínajú mať pochybnosti, či to bola správna cesta,“ dodal vtedy Chmelár.

Vedúcu funkciu v odboroch, konkrétne v Slovenskej televízii, v minulosti zastával aj Miroslav Belička, ktorý aktuálne pracuje u Kotlebu ako vedúci oddelenia styku s verejnosťou v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Bratislavskí kandidáti

O stoličku primátora hlavného mesta zabojuje v novembrových komunálnych voľbách desať kandidátov.
O post šéfa bratislavskej samosprávy opäť zabojuje 58-ročný súčasný primátor Milan Ftáčnik(nezávislý s podporou Smeru-SD), ktorý je aj vysokoškolským učiteľom. Jeho vyzývateľmi budú 69-ročný herec a politik Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH), 50-ročný právnik a súčasný mestský poslanec Ivo Nesrovnal (nezávislý, nedávno vystúpil z SDKÚ-DS) i kandidátka strany Sieť Tatiana Kratochvílová. Za 55-ročnou manažérkou tiež stojí SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS.

Primátorom chce byť aj Miroslav Dragun z občianskeho združenia Nie ropovodu, ktorý je s vekom 25 rokov najmladším kandidátom. Pôsobí ako riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja. Ďalšími uchádzačmi sú 68-ročný manažér Gabriel Karácsony (Priama demokracia) i 50-ročná ekonómka Kristína Ulmanová a 61-ročný strojný inžinier Peter Čiernik, ktorí sú nezávislými kandidátmi. O post sa uchádza aj Ivan Bielik, vysokoškolský učiteľ vo veku 60 rokov, ktorý je z Ľudovej strany Naše Slovensko. Kandidatúru avizoval aj fotograf Andrej Palacko, mesto ho najprv medzi kandidátmi nespomínalo. Riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy však po kontrole pre TASR potvrdil, že kandidátov je celkovo 10 a o post sa bude uchádzať aj Palacko. Tento nezávislý kandidát má 59 rokov.

Zoznam kandidátov na primátorov krajských miest na Slovensku nájdete TU.