Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Kotleba podal trestné oznámenie pre podozrenie zo skartácie dokumentov

Marian Kotleba Foto: TASR/Ján Siman

Príkaz na skartáciu dokumentov a mazanie údajov z počítača vydala jedna z vedúcich odborov BBSK.

Banská Bystrica 26. novembra (TASR) - Na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) má dochádzať ku skartácii citlivých dokumentov a k vymazávaniu pevných diskov na počítačoch. Ako TASR potvrdil člen predsedníctva Ľudovej strany Naše Slovensko Miroslav Belička, Marian Kotleba ako novozvolený predseda BBSK v tejto súvislosti podal v pondelok vo večerných hodinách trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na polícii.

Príkaz na skartáciu dokumentov a mazanie údajov z počítača vydala jedna z vedúcich odborov BBSK. Podľa Beličku to oznámil človek, ktorý mal príkaz vykonať, no bolo to v rozpore s jeho svedomím.

"Vnímame to ako reakciu na vyhlásenie, že medzi prvé kroky, ktoré plánuje vo funkcii urobiť, patrí poverenie hlavného kontrolóra BBSK kontrolou všetkých zmlúv na dodávku tovarov a služieb, presahujúcich hodnotu 2 660 eur. Sme presvedčení, že práve tieto snahy boli skutočným dôvodom, prečo sa odložilo aj piatkové skladanie sľubov a ustanovenie do funkcií novozvolených zástupcov BBSK," povedal Belička.

Úrad samosprávneho kraja funguje štandardne, skartáciu dokumentov odmieta

Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) funguje v štandardnom režime a podozrenia zo skartácie dokumentov sú podľa jeho hovorkyne Moniky Pastuchovej nezmyselné.

O trestnom oznámení sa na Úrade BBSK dozvedeli dnes prostredníctvom médií. Podľa hovorkyne Moniky Pastuchovej ide o nezmyselné obvinenia. "Úrad BBSK funguje v absolútne štandardnom režime, budeme s políciou veľmi radi spolupracovať," povedala.

Podľa Beličku je táto situácia dôvodom, prečo sa odložilo aj piatkové skladanie sľubov a ustanovenie do funkcií novozvolených zástupcov BBSK. Pastuchová odmieta aj tieto obvinenia a trvá na dôvodoch, ktoré oznámili v pondelok 25. novembra. "Presunutie termínu zastupiteľstva malo jediný dôvod. A to ten, že viac ako štvrtina poslaneckého zboru, presne 11 poslancov písomne a dvaja ústne nám avizovali, že 29. november im nevyhovuje. Počkáme na termín, na ktorom sa zhodne väčšina poslancov," dodala.

Úvodné rokovanie zastupiteľstva samosprávneho kraja sa podľa zákona musí uskutočniť najneskôr 30 dní od vyhlásenia volebných výsledkov.