Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Koválovci je každý piaty obyvateľ dobrovoľný hasič

Na snímke budova obecného úradu v Koválovci v okrese Skalica, 12. júla 2019. Foto: EASYFOTO TASR - Vladimír Miček

Obec má v súčasnosti 153 obyvateľov a v zbore je organizovaných 31 dobrovoľných hasičov.

Koválovec 13. júla (TASR) – Obec Koválovec v okrese Skalica, ktorá si tento rok pripomína 625 rokov od prvej písomnej zmienky, v súčasnosti dokončuje rekonštrukciu hasičskej zbrojnice, na ktorú získala v máji 2018 dotáciu z rozpočtu Ministerstva vnútra SR v celkovej výške 23.000 eur.

Okrem dotácie z ministerstva investovala obec do rekonštrukcie približne ďalších 9000 eur. "Pôvodnú budovu sme kompletne zbúrali, keď zostala iba veža a zadná stena. V súčasnosti už máme hotovú strechu a finišujeme," uviedol pre TASR starosta obce Patrik Renováček.

Rekonštrukciu realizujú dobrovoľní hasiči v spolupráci s obcou svojpomocne. "Potrebujeme ešte dokončiť vnútorné vybavenie a vonkajšiu fasádu. Kompletnú opravu až na elektroinštalačné práce si postupne robíme sami," doplnil starosta.

Tento rok si v Koválovci pripomenú 90 rokov existencie Dobrovoľného hasičského zboru. "Aj preto sa snažíme dokončiť zbrojnicu do augusta, keď si chceme výročie vzniku DHZ slávnostne pripomenúť v rámci obecných hodov," prezradil starosta.

Dobrovoľní hasiči sa na nezáujem v obci sťažovať nemôžu, každý piaty obyvateľ obce je členom DHZ. Obec má v súčasnosti 153 obyvateľov a v zbore je organizovaných 31 dobrovoľných hasičov. K dispozícii majú aj cisternovú striekačku Iveco CAS 15, ktorú získali z Ministerstva vnútra v roku 2015.

Na snímke budova hasičskej zbrojnice, ktorá prechádza rekonštrukciou. V Koválovci v okrese Skalica 12. júla 2019.
Foto: EASYFOTO TASR - Vladimír Miček


V obci pribudne 22 rodinných domov, obec vystupuje ako developer


Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, má 153 obyvateľov. Momentálne však zástupcovia obce podnikajú kroky, po ktorých by jej už prívlastok najmenšia nemal patriť.

V Koválovci sa rozhodli rozbehnúť individuálnu bytovú výstavbu (IBV), v rámci ktorej by sa v obci postavilo 22 nových rodinných domov. "V auguste 2017 sme začali s výkupom pozemkov od súkromných vlastníkov, ktorý sme ukončili v januári 2018. Nasledovali ďalšie procesné úkony ako vypracovanie urbanistickej štúdie zóny či územné konanie," uviedol starosta obce Patrik Renováček.

Začiatkom júla 2019 podala obec na stavebný úrad návrh na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby. "Požiadali sme stavebný úrad v Skalici o výstavbu 22 rodinných domov a infraštruktúry, ktorá je k nim potrebná. Ide o jeden z najdôležitejších dokumentov obce za posledných 50 rokov," poznamenal starosta.

Obec by podľa neho bola s projektom výstavby už v pokročilejšom štádiu. "Zdržala nás projektová dokumentácia a takisto vybavovanie potrebných povolení v rôznych inštitúciách. Niektoré síce majú na vyjadrenie 30 dní, ale občas to trvalo aj 90 dní a viac," doplnil Renováček.

Na snímke miesto, na ktorom bude stáť v obci koválovec 22 nových rodinných domov. V Koválovci v okrese Skalica 12. júla 2019.
Foto: EASYFOTO TASR - Vladimír Miček


"Keď sme sa do projektu pustili, predpokladali sme, že v okrese Skalica je záujem obyvateľstva o bývanie na vidieku. Okrem toho sme stanovili predajnú sumu za pozemky pomerne nízko vo výške 13,49 eura za meter štvorcový, a tak sa nám podarilo získať záujemcov na všetky plánované pozemky," doplnil starosta.

Obec na svoje náklady vybuduje kompletnú infraštruktúru vrátane elektriky, plynu a kanalizácie. "Domy budú mať spoločnú čističku odpadových vôd. Rozhodli sme sa, že obec bude v pozícii developera. Dokáže tým získať financie, ktoré bude môcť investovať do rozvoja obce," vysvetlil starosta.

Po dokončení IBV by sa počet obyvateľov mohol priblížiť k číslu 250. "Nad väčším rozširovaním neuvažujeme, keďže podľa viacerých štúdií nedokáže komunita absorbovať väčšie množstvo nových členov," doplnil Renováček. Obec pritom podľa záznamov matriky mala v čase najväčšieho rozmachu v roku 1787 až 467 obyvateľov.

Starosta obce je aj vedúcim predajne potravín a šenkárom


V obci Koválovec v okrese Skalica je starostom druhé volebné obdobie Patrik Renováček, ktorý pracuje v obci na polovičný úväzok. Popri tom je na štvrtinový úväzok zamestnaný aj ako vedúci predajne potravín a ďalší úväzok má aj v pohostinstve.

"Pôvodne som mal na obci úväzok na tri hodiny denne. Keďže v súčasnosti pripravujeme individuálnu bytovú výstavbu a je s tým viac práce, poslanci obecného zastupiteľstva mi odsúhlasili polovičný úväzok," uviedol pre TASR starosta obce.

Keď nastúpil do funkcie, v najmenšej obci na Záhorí nebol obchod ani pohostinstvo. "S poslancami a obyvateľmi obce sme sa rozhodli v roku 2015 obnoviť predajňu potravín. Obec je spoluvlastníkom, keď má približne polovičný podiel, zvyšok majú vďaka svojim vkladom občania Koválovca," doplnil Renováček.

Predajňa je otvorená sedem dní v týždni a okrem predavačky je v nej zamestnaný aj starosta. "Keďže obec má takmer 50-percentný podiel, v predajni robím vedúceho a takisto aj predavača. Zatiaľ sme dokázali každý rok skončiť v plusových číslach," pochválil sa starosta.

Na snímke budova potravín v Koválovci v okrese Skalica 28. júna 2019.
Foto: EASYFOTO TASR - Vladimír Miček


V júni 2019 sa v Koválovci podarilo sprevádzkovať aj pohostinstvo, v ktorom má obec takisto podiel. "Máme v ňom 35-percentný podiel a vypomáham v ňom ako 'šenkár'," doplnil Renováček.

Napriek tomu, že obec vzhľadom na nízky počet obyvateľov nemá vysoké príjmy z podielových daní, dokáže sa rozvíjať. "Príjmy máme približne vo výške 70.000 eur. Z ministerstva financií sme získali viac ako 9000 eur na opravu miestnych komunikácií. V súčasnosti čakáme na schválenie finančných prostriedkov vo výške 20.000 eur na dokončenie multifunkčného ihriska. Okrem toho sme získali v minulom roku financie na hasičskú zbrojnicu, ktorá je tesne pred dokončením a plánujeme sa pustiť aj do rekonštrukcie kultúrneho domu," doplnil starosta o aktuálnych aktivitách v obci.