Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

D. Krajcer: Začnime v BSK myslieť vo veľkom

Daniel Krajcer (na snímke vľavo). Foto: TASR/Michal Svítok

ráve prostredníctvom nových projektov sa môže podľa Krajcera budovať aj vzťah obyvateľov k svojmu kraju.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Rozvoj Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je podľa kandidáta na jeho predsedu Daniela Krajcera (Nová väčšina) možný vtedy, ak "začneme myslieť vo veľkom". Ako Krajcer dodal pri dnešnom predstavení svojho volebného programu, jeho ambície sú založené na tom, aby kraj prestal byť "údržbárom" a začal tvoriť a budovať.

Práve prostredníctvom nových projektov sa môže podľa Krajcera budovať aj vzťah obyvateľov k svojmu kraju. "V súčasnosti prakticky neexistuje, ľudia sú k BSK ľahostajní," uviedol Krajcer, ktorý dôvod vidí v tom, že ľudia necítia prínos BSK vo svojom každodennom živote.

Krajcer chce preto v rámci svojho programu presadzovať konkrétne programy, najmä v oblasti dopravy a rozvoja turizmu. Súčasťou komplexného riešenia v oblasti dopravy je dokončenie nultého obchvatu Bratislavy, čo je však podľa Krajcera kompetencia Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. "Prioritou kraja by malo byť dobudovanie koľajového systému a spojenie železničnej a električkovej siete," uviedol Krajcer.

Súčasťou tohto systému má byť využívanie mestských vlakov. "Toto je jediná cesta, aby obyvatelia kraja cestovali bez prestupovania z Malaciek do Pezinka či z Devínskej Novej Vsi do Vajnor," povedal Krajcer. Súčasťou riešení v oblasti dopravy by malo byť podľa Krajcera aj využitie riečnej dopravy. "Je to riešenie pre obyvateľov Hamuliakova či Dunajskej Lužnej a ďalších obcí, ktorí pri cestovaní do Bratislavy trpia nedokončenou rýchlostnou cestou R7," uviedol Krajcer, ktorý podotkol, že riečna doprava má perspektívu aj v oblasti rozvoja turizmu.

Táto oblasť je ďalším pilierom Krajcerovho programu. Spája ho s obnovou pamiatok v BSK. "Je potrebné to spojiť so zážitkovou turistikou, s gastronómiou a ubytovaním a vytvoriť jednotnú marketingovú značku, ktorá bude propagovať tento kraj," zdôraznil Krajcer.

Posledným pilierom Krajcerovho programu je relax. Krajcer chce vybudovať na Dunaji oddychovo-športový areál, tzv. nové LIDO. "Je to realistická predstava, BSK s ním počíta v územnom pláne," upozornil Krajcer. "Kraj spolu s mestom a štátom by vytvoril základnú infraštruktúru a neskôr tu bude priestor pre komunikáciu so súkromným sektorom," doplnil predstavu kandidát na post predsedu BSK.

Krajcer sa chce vo svojom programe aktívne venovať aj seniorom, ktorým by podľa jeho slov mal BSK poskytnúť dostatok priestoru a dobré podmienky pre aktívnu starobu. "Chceme využiť voľné pozemky a voľné kapacity na vytvorenie projektov, ktoré poskytnú takéto možnosti," uviedol Krajcer.