Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ranogotický kostol v Kraskove láka hlavne turistov z Maďarska

Na snímke evanjelický ranogotický kostol zo 14. storočia v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota 17. marca 2017. Foto: TASR/Branislav Caban

Podľa sprievodcu a kostolníka miestneho cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi je chrám pre maďarských návštevníkov zaujímavý napriek tomu, že od hraníc je vzdialený niekoľko desiatok kilometrov.

Kraskovo 27. marca (TASR) – Ranogotický kostol v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota navštevujú prevažne turisti z Maďarska. TASR to potvrdil sprievodca a kostolník miestneho cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Pavel Ilčík, podľa ktorého je chrám pre maďarských návštevníkov zaujímavý napriek tomu, že od hraníc je vzdialený niekoľko desiatok kilometrov.

„Maďari tvoria väčšinu, približne 70 percent všetkých návštevníkov tejto národnej kultúrnej pamiatky. Počas sezóny k nám príde z Maďarska veľa autobusov, zo Slovenska možno jeden až dva. Aj to sú prevažne len deti v rámci školských výletov,“ priblížil rozdiely Ilčík, podľa ktorého Maďari chodievajú so slovenským sprievodcom a navštevujú viacero zaujímavostí Gotickej cesty, ktorá spája historické pamiatky v regiónoch Gemer a Spiš. „Prichádzajú však i turisti z iných krajín, najďalej prišli z Aljašky či z Japonska,“ konkretizoval.

Mnohí miestni obyvatelia však podľa neho ani nevedia, aký skvost sa v Kraskove nachádza. „Boli tu napríklad ľudia z neďalekých Padaroviec, ktorí sprevádzali svoju návštevu z Maďarska. Boli užasnutí, že bývajú tak blízko a doteraz nevedeli, čo tu je,“ načrtol sprievodca s tým, že mnohí maďarskí turisti prejavujú i ochotu prispieť na obnovu chrámu.

Kostol v Kraskove pochádza zo 14. storočia, postavený bol na mieste staršieho kostolíka z 13. storočia. Medzi jeho vzácnosti patria zachované nástenné maľby či kamenná krstiteľnica z pôvodného svätostánku. Nachádza sa pri ňom i drevená zvonica zo 17. storočia a okrúhly hradobný múr. Pri kostole je pochovaný August Horislav Škultéty, štúrovec a riaditeľ Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktorý pred smrťou pôsobil na kraskovskej fare.