Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Krásnohorskom Podhradí spomínajú počas volieb na požiar hradu

Na archívnej snímke hrad Krásna Hôrka, v popredí je prvý ohradový, tzv. parkanový múr. Foto: TASR - Branislav Caban

Od rána hrad strážia štyria dobrovoľní hasiči z obce s dvoma autami plnými vody.

Rožňava 5. marca (TASR) – Dnešné voľby do Národnej rady SR sú v obci Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava poznačené spomienkou na udalosti spred štyroch rokov. Počas parlamentných volieb 10. marca 2012 hrad Krásna Hôrka zachvátil požiar. Aj preto ho dnes symbolicky strážia dobrovoľní hasiči.

Po štyroch rokoch sa podľa samosprávy túto národnú kultúrnu pamiatku podarilo čiastočne opraviť. Hrad má síce novú strechu, približne pol roka však podľa nich práce nepokračujú. "Začiatok bol taký pomalý, potom tá samotná rekonštrukcia alebo obnova strechy, to išlo rýchlo a opäť to stojí," uviedla pre TASR poslankyňa obecného zastupiteľstva Iveta Breznayová.

Zatvorenie hradu podľa nej zhoršilo podmienky miestnych podnikateľov. "Nefunguje turistický ruch, čiže miestne ubytovacie kapacity nie sú využité. Reštaurácie takisto zívajú prázdnotou a nemalý príjem mala aj obec napríklad z parkovného, ale aj miestny kemping, takže bolo tu niekoľko zdrojov príjmu z tohto hradu," povedala Breznayová s tým, že len z parkovného išlo do obecnej pokladnice približne 30.000 eur ročne.

Od rána hrad strážia štyria dobrovoľní hasiči z obce s dvoma autami plnými vody. "Sme príslušníci Dobrovoľného hasičského zboru obce a vykonávame tu protipožiarnu preventívnu činnosť," povedal dobrovoľný hasič Peter Bernáth a zaspomínal si na udalosti spred štyroch rokov. "Bolo to pre nás veľmi traumatizujúce. Nádherná pamiatka, ktorá tu bola a zrazu je fuč, zhorená strecha. Je to negatívny zážitok, na ktorý človek asi celý život nezabudne," skonštatoval.

Hrad budú dobrovoľní hasiči strážiť do večera. "Je to skôr symbolické, že tentoraz si ho už postrážime a nenecháme si ho zdevastovať, aj keby to niekomu napadlo," uviedla Breznayová.

Miestni si od novej vlády sľubujú, že sa hrad podarí obnoviť do jeho pôvodnej podoby. Atmosféra v obci je počas dnešných parlamentných volieb pokojná. "Prichádzajú voliť celé rodiny a veľa mladých ľudí, čo si tak všímam," priblížila Breznayová.

"Chcela by som, aby to išlo k lepšiemu. Voliť chodím stále, považujem to za svoju povinnosť," tvrdí obyvateľka obce Gabriela Orbánová. "Minulé voľby som nebol voliť, nakoľko ma politika veľmi nezaujíma. Teraz som sa rozhodol, že pôjdem. Prišiel som na otočku zo Švajčiarska. Dianie som sledoval na internete a tiež predvolebné rozhovory v televízii," povedal obyvateľ Marcel Harhovský.

V obci je v zoznamoch zapísaných 1876 oprávnených voličov.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE