Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kremnica bude tento rok hospodáriť s prebytkovým rozpočtom

Kremnica. Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Kapitálový rozpočet je zostavený ako schodkový. Kapitálové príjmy sú v sume 821.231 eur a kapitálové výdavky sú na úrovni 1,006 milióna eur.

Kremnica 10. januára (TASR) - Mesto Kremnica bude v roku 2018 hospodáriť s prebytkovým rozpočtom, pričom prebytok predstavuje sumu 1207 eur. Bežný rozpočet je zostavený ako prebytkový a počíta s príjmami vo výške 4,498 milióna eur a výdavkami vo výške takmer 4,435 milióna eur.

Kapitálový rozpočet je zostavený ako schodkový. Kapitálové príjmy sú v sume 821.231 eur a kapitálové výdavky sú na úrovni 1,006 milióna eur. Schodok kapitálového rozpočtu je vykrytý prebytkom bežného rozpočtu a prebytkom z finančných operácií.

Mesto čakajú v tomto roku aj viaceré investície. Táto téma však bude podľa primátora Alexandra Ferenčíka viac aktuálna v čase, kedy už bude známy výsledok hospodárenia mesta v minulom roku. V rozpočte totiž nie sú zapojené dividendy mestských lesov, ani rezervný fond.

Primátor načrtol, že medzi prioritami kremnickej samosprávy je najmä dokončenie rekonštrukcie mestskej telocvične ešte v prvom polroku tohto roka, pokračovanie v rekonštrukcii Základnej školy Pavla Križku či cesty pred poštou.

"Chceme rozšíriť parkovacie kapacity na Ulici Jula Horvátha, kde sme to kvôli počasiu nestihli v predchádzajúcom roku," podotkol s tým, že parkovacie miesta by mali pribudnúť aj na Dolnej ulici.

Mesto tiež bude pokračovať v rekonštrukcii ciest a chodníkov. Ešte pred koncom minulého roka podľa Ferenčíka zakúpilo infraset na opravy výtlkov asfaltovou zmesou. Opravy výtlkov tak budú podľa jeho slov jednoduchšie.

Okrem toho má samospráva pripravených niekoľko projektov, s ktorými sa chce uchádzať o prostriedky z eurofondov. "Pokračovať budú aj prípravné práce na obytnej zóne Veterník, či práce na Relax centre. Chceli by sme opraviť strechu, ktorá tečie a spôsobuje problémy nad bazénom," dodal primátor.