Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Kremnica sa tento víkend zmenila na centrum európskeho humoru

Na snímke návštevníci si fotia reliéf herca Mariána Geišberga, ktorý slávnostne odhalili v uličke slávnych nosov počas druhého dňa 43. ročníka Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici v sobotu 26. augusta 2023. Ulička slávnych nosov ako súčasť Kremnických gagov vznikla s cieľom uctiť si úspešných slovenských humoristov, za myšlienkou jej vzniku stoja Stano Radič a Roman Vykysalý. Návštevníci sa môžu od piatka 25. augusta do nedele 27. augusta tešiť na vyše 70 predstavení umelcov z viac ako dvoch desiatok krajín. Témou aktuálneho ročníka podujatia je sloboda. Foto: TASR - Michal Svítok

Prezidentkou Akadémie humoru je tento rok popredná slovenská herečka Jana Oľhová.

Kremnica 26. augusta (TASR) - Priaznivci humoru nasmerovali tento víkend svoje kroky do baníckeho mesta Kremnica, ktoré je od 25. augusta centrom dobrej zábavy. V poradí 43. ročník Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy prebieha pod heslom Sloboda tvorí humor a humor tvorí slobodu. V programovej ponuke počas troch dní do nedele 27. augusta je viac ako 70 vystúpení umelcov z celého sveta.

Prezidentkou Akadémie humoru je tento rok popredná slovenská herečka Jana Oľhová. "Už som bola raz patrónkou, nevedela som presne, čo to znamená, to je ako zodpovednosť nad niečím. Čo sa týka slova prezidentka, tak prezidentku máme, takže nerada by som jej robila nejakú zvláštnu konkurenciu, mne to tak nevonia. Prezidentka humoru, to ako by som mala vládnuť humoru. Vraví sa, že humor je vážna vec. Oceňujem ľudí, ktorí majú zmysel pre humor, čím som staršia, tým viac si to uvedomujem, že je najdôležitejšie udržať si nielen dobrú náladu, mať zmysel pre humor, aj keď je ťažko," povedala pre TASR.

Úspech na festivale mali český súbor La Putyka, bratislavské divadlá Astorka Korzo '90 s komédiou Láska. Prsty. Salman Rushdie a divadlo GUnaGU, ktoré sa predstavilo s dvoma inscenáciami Riaditeľky zemegule a HUPS!. Po druhom predstavení dostala ocenenie Zlatý gunár herečka Zuzana Kronerová za celoživotný prínos humoru a divadlu, ktorú jej odovzdal premiér Ľudovít Ódor.

"Veľmi milé ocenenie, pretože Kremnické gagy sú môjmu srdcu veľmi blízke, rada 'gágam' každý rok, hrala som tu už mnohokrát, aj som bola prezidentkou. Milujem tento krásny festival a nech nám vydrží ďalšie roky, jeho zakladatelia boli veľmi odvážni, keď to založili. Klobúk dole pred nimi a pred celým festivalom. Humor je soľou života, vyzerá to ako vzletná fráza, ale naozaj mne osobne humor veľmi pomáha žiť," dodala pre TASR Kronerová.