Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Kresťania dnes slávia sviatok sv. Petra a Pavla

Na snímke bratislavský eparcha Peter Rusnák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sv.Peter a Pavol sú zároveň patrónmi Bratislavskej eparchie od jej zriadenia v roku 2008, a to na želanie prvého eparchiálneho biskupa Mons.

Bratislava 29. júna (TASR) - Kresťania na Slovensku i vo svete slávia dnes sviatok dvoch najvýznamnejších apoštolov - sv. Petra a Pavla, ktorí ohlasovali evanjelium Ježiša Krista po celom vtedy známom svete. V katolíckych kostoloch sa dnes konajú sv. omše venované ich pamiatke a vyjadrujúce vďaku za ich pôsobenie.

Dvojicu apoštolov Petra a Pavla si dnes pripomínajú aj evanjelici a veriaci iných kresťanských cirkví.

Svätý Peter, pôvodným menom Šimon, sa narodil v Palestíne, v mestečku Betsaida pri Genezaretskom jazere. V dospelom veku býval v meste Kafarnaume. Bol bratom apoštola Ondreja. Keď ho Ježiš povolal za apoštola, zmenil mu meno na Peter, t.j. Skala, na ktorej založil svoju cirkev. Petrovi dal "kľúče od nebeského kráľovstva". Peter hlásal evanjelium najprv v Palestíne, potom v Antiochii, neskôr v Korinte a napokon v Ríme.

Svätý Pavol sa narodil v Tarze, dôležitom kultúrnom a obchodnom stredisku v Malej Ázii. Pôvodne sa volal Šavol. Študoval v Jeruzaleme a stal sa veľkým prenasledovateľom kresťanov. Okolo roku 33 až 35 sa mu na ceste do Damasku zjavil Ježiš Kristus a Pavol sa stal kresťanom a veľkým misionárom medzi pohanmi. Pôsobil i na Cypre, v Malej Ázii, v Macedónii, v Grécku ako aj v Ríme.

Obidvaja títo apoštoli podľa tradície zomreli mučeníckou smrťou v Ríme, v ten istý deň, pravdepodobne okolo roku 67. Svätý Peter bol ukrižovaný dolu hlavou na Vatikánskom vŕšku. Svätý Pavol bol ako rímsky občan sťatý pri Ostijskej bráne, pochovaný je v Bazilike sv. Pavla v Ríme. Svätého Petra neskôr pochovali v bazilike, ktorú na mieste jeho umučenia dal postaviť cisár Konštantín.

O živote a pôsobení sv. Petra a Pavla sa zachovalo pomerne veľa údajov a informácií v evanjeliách, v knihe Skutky apoštolov a v spisoch cirkevných otcov.

V Bratislave dnes biskup Rusnák posvätí počas sv.liturgie ikonu sv.Petra a Pavla


V dnešný sviatok svätých, slávnych a najvyšších apoštolov Petra a Pavla sa v Bratislavskej gréckokatolíckej eparchii koná odpustová slávnosť na počesť týchto významných šíriteľov evanjelia Ježiša Krista.

Sv.Peter a Pavol sú zároveň patrónmi Bratislavskej eparchie od jej zriadenia v roku 2008, a to na želanie prvého eparchiálneho biskupa Mons. Petra Rusnáka. Symboly obidvoch apoštolov - kľúče a meč - sú znázornené aj v erbe eparchie. Zlatý kľúč je znakom sv. Petra a strieborný meč symbolom sv. Pavla. Prostredníctvom týchto dvoch apoštolov sa zvýrazňuje evanjelizačný, teda misijný charakter cirkvi.

V katedrálnom gréckokatolíckom chráme Povýšenia sv. Kríža v Bratislave sa dnes konajú dve sväté liturgie: okrem rannej sa o 17.00 h uskutoční archijerejská svätá liturgia, ktorej bude predsedať eparcha Peter Rusnák. Tohtoročná slávnosť bude významná tým, že biskup Rusnák v úvode sv. liturgie posvätí ikonu sv. Petra a Pavla a osadí do nej pravé relikvie týchto veľkých apoštolov. Ikona bude umiestnená vpredu v ľavej časti chrámovej lode za biskupským sedesom, informoval hovorca Bratislavskej eparchie Stanislav Gábor.

Po dnešných sláveniach si vo štvrtok 30. júna v gréckokatolíckej cirkvi obvykle pripomínajú aj pôsobenie a význam všetkých dvanástich apoštolov.