Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Stovky ľudí prišli vyjadriť podporu prenasledovaným kresťanom

Verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov a iných náboženských menšín vo svete pred Prezidentský palácom v Bratislave 3. marca 2015. Foto: TASR/Jakub Kotian

Organizátori ešte pred zhromaždením vyzvali, aby účastníci prišli so sviečkou v ruke, v oranžovom tričku, v bunde či reflexnej veste vyjadriť solidaritu s nábožensky brutálne prenasledovanými ľuďmi.


Bratislava 3. marca (TASR) – Zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov a iných náboženských menšín vo svete uskutočnilo sa dnes večer na Hodžovom námestí v Bratislave pred Prezidentským palácom.

Organizátori ešte pred zhromaždením prostredníctvom médií i na sociálnych sieťach vyzvali, aby účastníci prišli so sviečkou v ruke, v oranžovom tričku, v bunde či reflexnej veste vyjadriť solidaritu s nábožensky brutálne prenasledovanými ľuďmi vo svete. Apelovali na slovenských, európskych i svetových lídrov, aby poskytli konkrétnu pomoc, intenzívne a konkrétne úsilie na zastavenie násilia a zabíjania, najmä v takzvanom Islamskom štáte. Výzvy si vypočulo približne 1000 účastníkov.

Na podujatí vystúpili občianski aktivisti, poslanci Európskeho parlamentu i Národnej rady SR, diplomati, ako aj priami účastníci z vojnou skúšaného Blízkeho východu. Bolo reakciou na vzostup krvavého násilia radikálnych islamistov, ktorí vypaľujú kostoly, prenasledujú a demonštratívne, spravidla odrezaním hlavy, popravujú kresťanov najmä na území obsadenom organizáciou Islamský štát (IS) na rozhraní Iraku a Sýrie, ale aj v Líbyi.

"Je dôležité byť sám sebou, udržať si vlastnú identitu, kultúru a vieru. Problémom západných štátov nebol príchod islamu, ale nástup relativizmu. Ľudia zabúdajú, čo ich definuje, charakterizuje a potom do tohto priestoru vstupuje nový element. To druhé je zápas s fanatizmom, politickým, etnickým alebo náboženským, ktorý má za cieľ likvidovať tých druhých v mene dákej neľudskej myšlienky, ideológie, presvedčenia. A tak dnes postupuje Islamský štát. To treba potláčať všetkými možnými prostriedkami a spojiť úsilie proti takýmto režimom,“ uviedol pre TASR jeden z rečníkov, podpredseda NR SR Ján Figeľ.

Podľa štúdie organizácie Pomoc Cirkvi v núdzi, ktorá vlani na jeseň zverejnila svoju správu hodnotiacu 196 krajín, z pohľadu náboženskej slobody boli najhoršie vyhodnotené štáty Afganistan, Stredoafrická republika, Irán, Irak, Líbya, Maledivy, Nigéria, Pakistan, Saudská Arábia, Somálsko, Sýria, Sudán a Jemen. V týchto krajinách hrozí náboženské prenasledovanie predovšetkým v spojení s extrémistickým islamom. Najprenasledovanejšou náboženskou skupinou zostávajú kresťania.