Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Krížová cesta v Nitre vyvrcholila obradmi pri oltári na Kalvárii

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Púťou na pamätné miesto kresťanov si ľudia pripomenuli krížovú cestu Ježiša Krista a jeho utrpenie na Golgote.

Nitra 6. apríla (TASR) – Obradmi Veľkého piatku pri poľnom oltári na Kalvárii vyvrcholila krížová cesta, ktorú dnes v Nitre prešlo niekoľko stoviek veriacich.

Prvé zo štrnástich zastavení, Ježiš odsúdený na smrť, bolo pred budovou krajského súdu. Odtiaľ sprievod s krížom pokračoval ulicami mesta. Na chvíľu sa zastavil pri väznici, pred nemocnicou i v blízkosti krížov a historických miest.

Tu bude player


Účastníci sprievodu modlitbami prosili Ježiša o požehnanie pre trpiacich a o odpustenie hriešnikom. Na poslednej zastávke pri poľnom oltári na Kalvárii modlitbami poďakovali Božiemu synovi za prinesenú obeť a vykúpenie všetkých hriešnikov.

Galéria: Krížová cesta kresťanov v Nitre





Púťou na pamätné miesto kresťanov si ľudia pripomenuli krížovú cestu Ježiša Krista a jeho utrpenie na Golgote. Súčasne sa zamýšľali nad hodnotou ľudského života ako najcennejšieho a najväčšieho daru od Boha.

Nitrianska Kalvária je jedným zo siedmich pahorkov mesta. Patrí k najkrajším výhľadovým miestam v Nitre. Z vrcholu vysokého len 213 metrov nad morom a prevyšujúceho okolitý terén o 80 metrov je kruhový výhľad na všetky dominanty mesta. K tomuto pamätnému miestu kresťanov patrí 14 malých kaplniek s výjavmi krížovej cesty. V každej z nich sú reliéfne farebné výjavy Kristovho umučenia, ktoré pochádzajú z Mníchova. Začiatkom 19. storočia boli zastavenia premiestnené na Kalváriu z bývalého kamaldulského kláštora v Nitre. Na vrchole sa nachádza kaplnka Svätého kríža, ktorá kedysi slúžila ako vysunutá obrana nitrianskeho hradu.