Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: V Križovanoch nad Dudváhom sa zasahovalo proti teroristom

Na snímke bezpečnostné cvičenie KRIŽOVANY 2015, ktoré sa konalo 6. októbra 2015 v priestoroch elektrickej stanice SEPS, a.s. v Križovanoch nad Dudváhom. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spolu bolo nasadených 60 ľudí.


Križovany nad Dudváhom 6. októbra (TASR) – Zásah pri teroristickom útoku na areál Elektrickej stanice v Križovanoch nad Dudváhom pri Trnave si dnes precvičili záchranné zložky. Polícia, hasiči i zdravotníci z regiónu Trnavy boli spolu s Kontrolným chemickým laboratóriom CO v Nitre zapojení do súčinnostného cvičenia Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), a.s., na preverenie akcieschopnosti v krízovej situácii.

Narastajúca hrozba teroristického útoku v súvislosti s aktuálnym vývojom vo svete zdôrazňuje podľa generálneho riaditeľa SEPS Miroslava Stejskala potrebu pre všetkých prevádzkovateľov sieťových systémov byť pripravený zasiahnuť v prípade vzniku kritickej situácie na dôležitých objektoch elektrizačnej sústavy SR. „Cvičenia vyplývajú našej spoločnosti zo zákona, nie vždy sú v takomto veľkom rozsahu ako v Križovanoch. Výpadok elektriny, ako by sa napríklad stalo pri reálnom útoku na stanicu, má ďalekosiahle dôsledky na fungovanie hospodárstva a život obyvateľstva. Elektrinu, keď funguje, ani nevnímane, až keď príde k výpadku si uvedomíme, na čo všetko ju potrebujeme," dodal generálny riaditeľ.

Scenár cvičenia pozostával z útoku páchateľov na bezpečnostnú službu, ich preniknutie do areálu a odpálenie výbušniny pod zásobníkom oleja. Zasahovali policajné hliadky, pohotovostný policajný útvar s vrtuľníkom, ostreľovačom, psovodom, tiež pyrotechnici pri zneškodnení nálože, hasiči z Trnavy, Serede, Hlohovca a Piešťan, ktorí likvidovali následný požiar. Spolu bolo nasadených 60 ľudí.

Súčinnostné cvičenie sledovala aj skupina veľvyslancov pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Prijali pozvanie stálej predstaviteľky SR pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Oľgy Algayerovej, aby sa mohli bližšie zoznámiť s možnosťami a potenciálnymi kapacitami Slovenska v súvislosti s uvažovaným vybudovaním školiaceho a výcvikového centra pre krajiny OBSE v Lešti. "Prišlo spolu 21 veľvyslancov z tých najdôležitejších krajín," informovala Algayerová. Slovensko má ambíciu založiť výcvikové stredisko, ktoré by slúžilo pre všetky členské krajiny OBSE v oblasti energetickej bezpečnosti, pričom by sa chcelo zamerať na prírodné katastrofy, uviedla Algayerová.

Člen delegácie, koordinátor ekonomických a environmentálnych aktivít OBSE Yurdakul Yigitguden povedal, že Slovensko vyvíja snahu o zriadenie výcvikového strediska už tri roky a aj dnešná prítomnosť veľvyslancov je vyjadrením záujmu OBSE o tento projekt. „Závisí od členských krajín organizácie. Ak sa rozhodnú, že by sa ich sily mali školiť a trénovať v centre na Slovensku, my to podporíme,“ dodal Yigitguden.