Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Krompachoch už môžu operovať aj morbídne obéznych ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko

Nový operačný stôl je mobilný a univerzálny, funguje na elektromechanický pohon s modulárnou operačnou doskou.

Krompachy 14. októbra (TASR) - Nemocnica Krompachy zakúpila pre chirurgickú operačnú sálu nový operačný stôl. Celková hodnota investície presahuje 23.000 eur.

"Jedná sa o moderný operačný stôl, ktorý je vhodný pre celé spektrum nami poskytovanej chirurgickej liečby od jednodňovej chirurgie až po náročné brušné a hrudné operácie," uviedol primár chirurgického oddelenia v Krompachoch Michal Chyla.

Veľkou výhodou podľa neho je, že k stolu bolo dodané kompletné príslušenstvo, čo vylučuje problémy s kompatibilitou do budúcnosti. "Oceňujeme aj maximálnu bezpečnú záťaž vo všetkých konfiguráciách do 225 kilogramov, čo vyrieši naše problémy pri operáciách extrémne obéznych pacientov. Stôl používame už niekoľko dní bez ťažkostí a nečakaných problémov," dodal Chyla.

Ozrejmil, že pozitívom pre je, že i keď trpia nadmernou obezitou, nemusia cestovať za chirurgickým výkonom desiatky kilometrov do iného zdravotníckeho zariadenia. Primár tvrdí, že zdravotná starostlivosť o morbídne obéznych pacientov je mimoriadne náročná z viacerých hľadísk.

Nový operačný stôl je mobilný a univerzálny, funguje na elektromechanický pohon s modulárnou operačnou doskou. Jeho súčasť tvorí príslušenstvo, ako sú podpery, popruhy, anestéziologická hrazda, držiaky a bočnice. Ide v poradí už o druhú investíciu v krátkej dobe, ktorá smeruje k postupnej modernizácii nemocnice. Tá zabezpečuje základnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť 50.000 obyvateľov. Tvorí ju šesť oddelení a desať odborných ambulancií.