Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Krypta i okolie Osadného láka turistov najviac počas leta

Na snímke pravoslávny chrám v obci Osadné, ktorého súčasťou je krypta. Foto: TASR – Milan Kapusta

Miestny duchovný Peter Soroka povedal, presné štatistiky síce nemajú, ale nárast turistov pociťujú v rôznych formách.

Osadné 11. júna (TASR/Teraz.sk) – Kryptu vojakov z prvej svetovej vojny, ktorá sa nachádza pod pravoslávnym chrámom v obci Osadné v Sninskom okrese, navštevuje každým rokom viac ľudí. Je dôvodom návštev aj zahraničných turistov.

Ako pre TASR povedal miestny duchovný Peter Soroka, presné štatistiky síce nemajú, ale nárast turistov pociťujú v rôznych formách. "Napríklad sme už zapísali jednu hrubú knihu návštev," spomenul. Do obce prichádzajú nielen ľudia z okolia, ale aj z Poľska po turistickom chodníku, ktorým sa záujemcovia vedia dostať napr. aj do prírodnej rezervácie Udava či Balnice. Soroka si preto myslí, že to nie je len o Osadnom, ale aj o prírode v jeho okolí, ktorá tam ľudí láka.

Najviac ich tam prichádza podľa neho práve v lete. S blížiacim sa koncom školského roka navštevuje obec aj množstvo žiakov a študentov v rámci vyučovania i výletov. "Sme veľmi radi, že nás začleňujú do svojich plánovaných trás," poznamenal duchovný. Vidieť tam podľa neho aj množstvo cyklistov. Navštevujú ju aj zahraniční hostia napr. z Kórey, Austrálie, Číny či Ameriky. "Tak ako film Osadné bol vysielaný skoro na všetkých kontinentoch, tak aj ľudia k nám chodia," skonštatoval.

V krypte je k dispozícii audiosprievodca v piatich jazykoch. Soroka upozornil, že v tomto roku renovovali aj webovú stránku, na ktorej spustili aj virtuálnu prehliadku krypty a jej okolia. "Dúfam, že nám to nezníži návštevnosť. Verím, že to bude taký bonus," pousmial sa. Vlani zriadili pri hlavnej ceste pred miestnou farou aj informačné centrum. K dispozícii sú v ňom okrem suvenírov aj drobné predmety. "Všetko je to na dobrovoľnej báze. Máme tam aj kávomat, turisti sa môžu občerstviť a čo je pozitívum, financie môžu ísť na propagáciu krypty," priblížil.

Nedostatočné sú podľa neho ešte stále ubytovacie kapacity v obci. "Možno by boli dobré aj nejaké stravovacie služby, ale to je na dlhé lakte, to už by musela byť návštevnosť vyššia aj cez zimu," spomenul s tým, v budúcnosti by chceli vylepšiť aj spojenie medzi Osadným a Poľskom.

Krypta sa v chráme nachádza od roku 1933. Ešte pred niečo vyše desiatimi rokmi o nej vedel len málokto. Vďaka propagácii, ktorú inicioval práve Peter Soroka, sa o nej hovorí po celom svete, keďže je jedinou svojho druhu na Slovensku. V krypte sa nachádzajú bezduché telá 1025 vojakov padlých v prvej svetovej vojne.