Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Šéfom Košického samosprávneho kraja chce byť 15 kandidátov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z celkového počtu uchádzačov sú traja koaliční kandidáti, osem kandidátov nominovali jednotlivé politické subjekty a štyria kandidujú ako nezávislí. Medzi kandidátmi je aj jedna žena.

Košice 6. septembra (TASR) - O post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) sa uchádza 15 kandidátov. Do polnoci 5. septembra prevzala zapisovateľka volebnej komisie KSK Melánia Kolesárová 15 kandidátnych listín. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Z celkového počtu uchádzačov sú traja koaliční kandidáti, osem kandidátov nominovali jednotlivé politické subjekty a štyria kandidujú ako nezávislí. Medzi kandidátmi je aj jedna žena.

Primátora mesta Košice Richarda Rašiho nominovala koalícia Smer – sociálna demokracia, Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja, Strana zelených Slovenska a Starostovia a nezávislí kandidáti. Rastislava Trnku nominovala koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a Solidarita, Kresťanskodemokratické hnutie, NOVA a Šanca. Karola Patakyho nominovala koalícia Most-Híd a SKOK – Európski liberálni demokrati.

Jednotlivé politické subjekty nominovali Jarmilu Tkáčovú (Slovenská národná strana), Rudolfa Botku (Nový parlament), Jozefa Červeňáka (Rómska iniciatíva Slovenska), Oliver Petrík (Jednota – ľavicová strana Slovenska), Lukáša Sisáka (Komunistická strana Slovenska), Jána Struka (Strana moderného Slovenska - SMS), Štefana Surmáneka (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko) a Adama Šepetku (Nezávislosť a Jednota).

Medzi štyrmi nezávislými kandidátmi sú Róbert Bačinský, Jozef Bobík, Jaroslav Džunko a Vladislav Stanko.

Kandidátne listiny teraz podľa Bobrikovej preskúma a zaregistruje volebná komisia.

Košický samosprávny kraj mal k 31. januáru tohto roka 798.015 obyvateľov. "Vychádzajúc z platnej legislatívy oprávnení voliči rozhodnú o obsadení 57 poslaneckých mandátov v 11 volebných obvodoch. Ide o rovnaký počet mandátov aj volebných obvodov ako v predchádzajúcich voľbách," vysvetlila Bobriková.

KSK v prvom volebnom období viedol Rudolf Bauer, ďalšie tri volebné obdobia stál na jeho čele Zdenko Trebuľa, ktorý v aktuálnych voľbách už nekandiduje.

V roku 2013 bolo pre voľby do orgánov samosprávnych krajov na post predsedu KSK zaregistrovaných desať uchádzačov, jedna z nich bola žena. Šiesti kandidáti mali za sebou jednu politickú stranu, dvoch nominovali koalície a dvaja kandidáti boli nezávislí.