Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Obvinený šéf Správy ciest Košického kraja Anton T. sa vzdal funkcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zastupiteľstvo iba schválilo uznesenie, ktorým vzalo rezignáciu Antona T. na vedomie. Trnka k bodu neotvoril rozpravu, čo vyvolalo kritiku časti poslancov.

Košice 23. novembra (TASR) - Políciou obvinený generálny riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) Anton T. sa vzdal funkcie. Na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí krajského zastupiteľstva, zvolanom s cieľom odvolať šéfa správy ciest, to oznámil predseda KSK Rastislav Trnka.

Zastupiteľstvo iba schválilo uznesenie, ktorým vzalo rezignáciu Antona T. na vedomie, a zasadnutie tak trvalo iba pár minút. Trnka k bodu neotvoril rozpravu, čo vyvolalo kritiku časti poslancov. "Pominuli dôvody na tento bod, ku ktorému bolo zvolané mimoriadne zastupiteľstvo," oznámil Trnka.

Poslanec Miloš Ihnát poukázal na to, že niektorí poslanci prišli z regiónov desiatky kilometrov. "Podľa nášho názoru pán predseda mal otvoriť diskusiu k danému bodu, je to absolútna neúcta k poslancom krajského zastupiteľstva," reagoval pre novinárov. Uviedol, že chcel poukázať na ďalšie pochybenia vo vedení správy ciest.

Polícia obvinila Antona T. z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súbehu so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Antona T. 9. novembra, Špecializovaný trestný súd (ŠTS) ho 12. novembra vzal do väzby. Najvyšší súd (NS) SR ho v stredu (22. 11.) prepustil z väzby s tým, že nezistil dôvody väzby.

Spolu s ďalšou osobou je Anton T. obvinený v prípade, ktorý sa týka dvoch obstarávaní techniky pre správu ciest v roku 2021. Išlo o nákup posypových nadstavieb a radlíc, a rámov vozidiel na montáž nadstavieb. Podľa obvinenia mala vzniknúť pre SC KSK škoda najmenej 242.000 eur s DPH. Anton T. bol obvinený aj v kauze nákupu bezdotykových teplomerov.

Mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva s návrhom na odvolanie šéfa krajských cestárov zvolal Trnka po tom, ako Antona T. vzal súd do väzby. Cieľom bolo "zabezpečenie riadneho fungovania organizácie". Oznámenie o rezignácii prišlo podľa Trnku do podateľne vo štvrtok ráno. Dočasným riadením SC KSK je od 13. novembra poverený riaditeľ prevádzkového úseku Peter Vaľko.

"Tento týždeň vypisujeme výberové konanie," uviedol Trnka pre novinárov k ďalšiemu postupu pri obsadení miesta generálneho riaditeľa. Ako v stredu oznámil Úrad KSK, v súvislosti s uzavretím mosta pri Vojanoch končí na správe ciest aj jej doterajší investičný riaditeľ Matej Pindroch. Podľa Trnku budú aj ďalšie organizačné zmeny a prenastavenie procesov, "aby sme v priebehu troch - štyroch mesiacov mali funkčnú správu ciest s plným ´mančaftom´". Dodal, že zimná údržba ciest bude zabezpečená a zmeny vo vedení sa jej netýkajú.