Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

KSK posilňuje autobusovú dopravu a otvára knižnice, múzeá a galérie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Od 1. apríla platil v kraji mimoriadny cestovný poriadok, zmenu prinieslo uvoľňovanie opatrení v boji s novým koronavírusom.

Košice 17. mája (TASR) - K posilneniu spojov prímestskej dopravy dôjde od pondelka (18. 5.) v Košickom kraji, autobusy budú jazdiť po novom v prázdninovom režime. Od 1. apríla platil v kraji mimoriadny cestovný poriadok, zmenu prinieslo uvoľňovanie opatrení v boji s novým koronavírusom.

Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) informoval, že denne vypravia 364 autobusov, čo je o 77 viac ako v mimoriadnom režime. "Predbežne rátame s tým, že prázdninový režim bude platiť dovtedy, pokým sa neobnoví povinná školská dochádzka na školách," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V pondelok sa zároveň návštevníkom otvoria krajské knižnice a v utorok (19. 5.) múzeá a galérie. Pre všetky naďalej platia opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Divadlá, hvezdárne a osvetové strediská ostávajú zatiaľ zatvorené. "Sú tam viaceré riziká, čiže neviem, kedy sa otvoria posledné kultúrne zariadenia, ako sú divadlá," povedal pre novinárov Trnka.

V zariadeniach sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je KSK, platí od 12. marca zákaz prijímania nových klientov. Vzhľadom na zvýšený dopyt zo strany občanov, ktorí si vyžadujú bezodkladnú starostlivosť, KSK vytvoril pre týchto občanov v troch zariadeniach sociálnych služieb karanténne miesta. Títo žiadatelia sú od 11. mája prijímaní do zariadení Arcus v Košiciach, Harmonia v Strážskom a Útulok v Baškovciach. Informoval o tom Úrad KSK v správe pre krajských poslancov. Predseda kraja uviedol, že v najbližších dňoch možno očakávať nových klientov domovov sociálnych služieb, podmienkou je, že prejdú testami na nový koronavírus a dvojtýždňovou karanténnou.

Kraj pristúpil od 27. apríla k testovaniu zamestnancov zariadení sociálnych služieb samosprávneho kraja, a to PCR testami, ktoré zakúpil svojpomocne. Výsledok už pozná 1030 zamestnancov, všetci majú negatívny test na COVID-19.