Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Regióny

Košický kraj chystá súťaž na obnovu Turzovských kúpeľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kraj plánuje areál bývalých kúpeľov pri meste Gelnica komplexne zrekonštruovať.

Košice 14. októbra (TASR) - Budúcu podobu niekdajších Turzovských kúpeľov, ktoré Košický samosprávny kraj (KSK) vlani odkúpil od súkromného vlastníka, určí architektonická štúdia. Predbežné oznámenie o pripravovanej súťaži na štúdiu kraj aktuálne zverejnil na svojej webstránke.

Zámerom je, aby sa architektonické ateliéry na súťaž pripravili vopred. "Ďalším krokom bude vyhlásenie samotnej súťaže, na jej priebeh a návrhy dohliadne deväťčlenná porota odborníkov," informoval hovorca KSK Michal Hudák.

Kraj plánuje areál bývalých kúpeľov pri meste Gelnica komplexne zrekonštruovať. Výsledok medzinárodnej architektonickej súťaže má poskytnúť riešenia, ako objekty čo najlepšie využiť na služby cestovného ruchu a komunitného využitia miestnymi obyvateľmi.

K dispozícii už má kraj návrh podnikateľského plánu, teda komerčného využitia areálu, v ktorom sú definované návrhy riešenia jednotlivých objektov, ako aj investičné, finančné a prevádzkové plány. "Hodnotné informácie a poznatky pre architektov, ktorí sa zapoja do súťaže, poskytne kraj uchádzačom z archívneho výskumu, ktorý bol realizovaný v polovici roka 2022. Košický samosprávny kraj realizoval aj majetkovo-právne vyrovnanie dodatočných okrajových pozemkov, pričom rokovania s mestom Gelnica a Slovenským pozemkovým fondom napredujú," oznámila krajská samospráva.

Predpokladaný termín zverejnenia víťazného návrhu v pripravovanej súťaži je podľa predsedu KSK Rastislava Trnku február 2023. Hodnotiaca porota bude zložená z odborníkov v oblasti krajinárstva, architektúry, životného prostredia a ochrany pamiatkových hodnôt.