Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Ukončili rekonštrukciu cesty Bohdanovce - Herľany

Na snímke motoristi jazdia po zrekonštruovanej ceste ID-R002 II/576 Bohdanovce – Herľany v Bidovciach v okrese Košice - okolie v pondelok 13. novembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Rekonštrukcia sa začala v októbri 2022 a prebiehala za čiastočnej uzávery, zhotoviteľom prác bola firma Metrostav DS a.s.

Bidovce 13. novembra (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil rekonštrukciu cesty II/576 v úseku Bohdanovce - Herľany s dĺžkou 18 kilometrov. Projekt v okrese Košice-okolie s nákladmi viac ako 6,9 milióna eur financoval cez eurofondy.

Obnova cesty bola rozdelená na dva úseky. Prvý sa začínal v obci Herľany a končil v Bidovciach pred kruhovou križovatkou s cestou I/19. Druhý úsek začal od mosta cez Svinický potok pred obcou Ďurkov a bol ukončený v obci Bohdanovce na hranici križovatky s cestou II/552.

"V rámci rekonštrukcie sa odstránil nevyhovujúci stavebno-technický stav vozovky, opravili cestné priepusty, vystavali, respektíve zrekonštruovali autobusové zastávky s bezbariérovou úpravou a priechodmi pre peších s osvetlením v obciach Bidovce, Ďurkov, Ruskov," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka na slávnostnom otvorení.



Krajská samospráva informovala, že súčasťou prác bola aj výmena alebo doplnenie zvodidiel, osadenie meteostanice pred Bidovcami pri letisku a oprava ľavostrannej priekopy na 30. kilometri cesty. V úsekoch s nedostatočnou šírkou krajnice vozovku rozšírili a obnovili vodorovné a zvislé dopravné značenie.

Rekonštrukcia sa začala v októbri 2022 a prebiehala za čiastočnej uzávery, zhotoviteľom prác bola firma Metrostav DS a.s. Druhá etapa obnovy cesty nadväzovala na rekonštrukciu šesťkilometrového úseku od obce Herľany v smere na obec Banské (okres Vranov nad Topľou) a zahŕňala katastrálne územia obcí Herľany, Vyšná Kamenica, Nižná Kamenica, Bidovce, Ďurkov, Ruskov, Blažice a Bohdanovce.

KSK v novembri na ceste II/576 zároveň finišuje s rekonštrukciou mosta cez miestny potok v Bohdanovciach. Práce na ňom začali v máji a kraj na to vyčlenil zhruba 300.000 eur zo svojho rozpočtu.