Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ktoré školy prídu o prvé ročníky, nie je po rokovaní poslancov známe

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pôvodný návrh počítal s neotvorením prvého ročníka na 11 stredných školách v kraji, pričom boli medzi nimi odborné školy aj gymnáziá.

Bartošova Lehôtka 9. októbra (TASR) – Návrh všeobecne záväzného nariadenia o určení počtu tried prvého ročníka stredných škôl v pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes poslanci kraja po rozsiahlej rozprave a niekoľkých pozmeňujúcich návrhoch z rokovania stiahli. Po zasadnutí v Bartošovej Lehôtke tak nie je známe, či niektoré stredné školy v budúcom školskom roku prídu o svoje prvé ročníky.

Pôvodný návrh počítal s neotvorením prvého ročníka na 11 stredných školách v kraji, pričom boli medzi nimi odborné školy aj gymnáziá. Podľa predsedu BBSK Mariana Kotlebu sa tento návrh opieral o návrh Krajskej rady pre odborné vzdelávanie, ktorá slúži ako poradný orgán zložený z viacerých odborníkov a ktorá sa zhodla v názore, že je potrebné začať robiť koncepčnú reformu školstva v kraji. Ako ďalej uviedol v rozprave, školstvo v kraji degraduje a nereaguje na aktuálne potreby trhu práce.

Pôvodné znenie VZN neodporúčala schváliť ani komisia školstva pri zastupiteľstve BBSK. Jej predseda Michal Bagačka (Smer-SD) prišiel s pozmeňujúcim návrhom, ktorý upravoval navrhované počty prvých tried v budúcom školskom roku.

„V pôvodnom návrhu bolo niekoľko rozporových konaní, kde potom v rámci komisie, ktorú sme mali, aj sám kraj a odbor školstva prišiel s revíziou týchto svojich návrhov a tie sme zapracovali do môjho pozmeňovacieho návrhu,“ vysvetlil po rokovaní Bagačka s tým, že niektoré školy si nesplnili povinnosť a nezaslali žiadosť o otvorenie prvých ročníkov. Po tomto návrhu však nasledovali ďalšie pozmeňujúce návrhy aj od ďalších poslancov, na základe čoho sa nakoniec rozhodli materiál stiahnuť.

Obdobná situácia sa podľa Bagačku vyskytla aj minulý rok. Priznal, že téme chýbala diskusia. Zástupcovia jednotlivých okresov by si mali sadnúť a riešiť túto otázku spoločne, dodal.

Samotný Kotleba vníma stiahnutie materiálu ako prvý krok k racionalizácii školstva v kraji. „Vyhlásil som prestávku, počas ktorej som zvolal predsedov poslaneckých klubov, kde okrem iných argumentov som povedal, že ak budeme stále rozhodovať len politicky, a nie odborne, tak ja takéto uznesenie nepodpíšem,“ podotkol Kotleba s tým, že sa dohodli na stretnutí, kde budú túto otázku riešiť.

„Spoločne vytvoríme jeden spoločný návrh na plán výkonov, ktorý bude v jednom spoločnom uznesení prijatý na najbližšom zastupiteľstve,“ dodal predseda BBSK s tým, že pripúšťa zmeny najmä v prípade odborných škôl. „Absolútne sa nebránim navyšovaniu niektorých výkonov pre niektoré školy v oblasti služieb, to je z môjho pohľadu úplne v poriadku,“ dodal. Trvať bude najmä na racionalizácií gymnázií a uprednostňovaní škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.