Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Múzeum Spiša prezentuje nemeckú menšinu pôsobiacu v regióne

Na archívnej snímke Múzeum Spiša. Foto: TASR Oliver Ondráš

Výstava, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, potrvá do konca marca budúceho roka.

Spišská Nová Ves 14. augusta (TASR) - Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi sa dlhodobo venuje mapovaniu národností obývajúcich územie regiónu, v minulosti známeho svojou národnostnou pestrosťou. Tento rok sa múzejníci rozhodli spracovať nemeckú menšinu a v lete sprístupnili výstavu i viacero sprievodných podujatí. Riaditeľka múzea Zuzana Krempaská v tejto súvislosti upozornila, že v horizonte času každé minoritné etnikum zanechalo stopu na majoritnom obyvateľstve.

"Región Spiš je historicky charakteristický multietnicitou. Žili tu Rusíni, Nemci, Židia i Rómovia, ktorí boli súčasťou obyvateľstva. Pre našich pracovníkov bol veľkým povzbudením pre pokračovanie v mapovaní a prezentovaní menšín mimoriadne úspešný projekt výstavy Rusíni na Spiši a publikácie Dejiny Rusínov na Spiši z roku 2020. Veríme, že aktuálna výstava i nová publikácia sa stretne s ešte väčším záujmom verejnosti," uviedla Krempaská. Dodala, že sa rozhodli prezentovať túto menšinu najmä preto, aby poukázali na jej prínos pre rozvoj spišského regiónu. Nezmazateľný vklad tunajších Nemcov je možné podľa nej vidieť až do dnešných čias pri pohľade na vzácne starobylé historické centrá spišských miest a mestečiek.

Väčšia časť výstavy sa zaoberá dejinami spišských Nemcov. Mapuje ich osobnosti, hospodárstvo, kultúru, spolky, turistické a športové aktivity, školstvo, náboženský život a ďalšie oblasti života. Menšia časť expozície prezentuje túto menšinu z etnografického hľadiska, ich ľudový odev, bývanie, zvyky a tradície. Na výstave je aj množstvo artefaktov, popri zbierkových predmetoch Múzea Spiša ide aj o zbierky zapožičané z Múzea kultúry karpatských Nemcov v Bratislave, Múzea v Kežmarku, Baníckeho múzea v Gelnici a od viacerých jednotlivcov. Výstava ponúka tiež množstvo vizuálneho a zvukového materiálu.

Počas trvania výstavy sa koná niekoľko sprievodných podujatí. Najvýznamnejším z nich je podľa Krempaskej decembrová prezentácia vedeckej kolektívnej monografie Dejiny Nemcov na Spiši. Vyjde v slovenskej aj nemeckej jazykovej verzii, jej vydanie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Autormi publikácie, ako aj textov na výstave sú Martin Furmanik, Miroslav Števík, Mária Staňová Michalková a Marta Kučerová.

Výstava, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, potrvá do konca marca budúceho roka.