Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kultúrnu scénu v Trnave oživí nový festival Hudba na radnici

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Organizátorom festivalu je Trnavský komorný orchester, ktorý už 25 rokov obohacuje svojimi vystúpeniami kultúrny život mesta.

Trnava 25. júna (TASR) – Tento víkend patrí v Trnave okrem iných podujatí aj novému festivalu Hudba na radnici. Ponúkne milovníkom hudby diela slovenských a svetových autorov v interpretácii známych umelcov aj mladých začínajúcich hudobníkov. Diela autorov od baroka až po súčasnosť v spojení s priestorom, ktorý bol už v stredoveku sídlom mestskej samosprávy, sľubujú zaujímavý umelecký zážitok. 

Organizátorom festivalu je Trnavský komorný orchester (TKO), ktorý už 25 rokov obohacuje svojimi vystúpeniami kultúrny život mesta. "Dnešný program je venovaný dielam troch autorov, ktorých mená sa zhodou okolností začínajú rovnakým písmenom B - Bach, Bernáth, Britten," informovala umelecká vedúca TKO Alžbeta Ševečková.

Festival je, ako dodala, príležitosťou na premiéru nového diela slovenského skladateľa Ľuboša Bernátha, ktorého tvorba už získala obdiv hudobnej verejnosti. "Nášmu orchestru venoval skladbu s názvom Tri obrazy pre violu a malý orchester. Podnetom na vznik diela boli známe obrazy holandského barokového majstra Rembrandta van Rijna. Sólový part prednesie na viole Eduard Vaněk a za dirigentský pult sa postaví Štefan Sedlický. Pod jeho taktovkou zaznie aj záverečná skladba prvého festivalového dňa Simple Symphony anglického skladateľa Benjamina Brittena," uviedla Ševečková.

Dramaturgia druhého festivalového koncertu v nedeľu 26. júna je zameraná na diela autorov trnavského regiónu. TKO už od založenia propaguje diela trnavského rodáka Mikuláša Schneidera Trnavského. „Zaznie orchestrálna Gavotta a po nej piesne, ktoré sú skvostami Schneidrovej tvorby. Sólových partov sa zhostia Hana Friedová a Daniel Čapkovič. Prednesieme aj Intrádu od Ladislava Kupkoviča, ktorú venoval TKO v roku 2013. Do programu je zaradený aj Suvenír pre husle a orchester, kde sa predstaví huslista Dalibor Karvay. Zahrá tiež sólovú Kadenciu trnavského autora Ladislava Burlasa a napokon spoločne s TKO už populárne dielo Ilju Zeljenku Musica slovaca," dodala Ševečková. Koncerty sa začínajú o 19. hodine.