Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Kunovská priehrada pri Senici bude vypustená až do konca roku 2017

Kunovská priehrada, ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podzemná voda robí ťažkosti a zatápa dno nádrže aj v súčasnosti. Celkové predpokladané náklady na revíziu vodnej stavby sú vyčíslené na 2,55 milióna eur.

Senica 9. augusta (TASR) – Kunovská priehrada pri Senici zostala toto leto pre rekonštrukčné práce bez vody. Začali sa zhruba pred rokom a termín ukončenia a opätovného napúšťania je stanovený na posledný štvrťrok 2017. Celkové predpokladané náklady na revíziu vodnej stavby sú vyčíslené na 2,55 milióna eur.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š.p., odštartoval práce oproti plánu neskôr zhruba o dva mesiace. Dôvodom bolo, ako uvádza mesto Senica na svojom webe, nepriaznivé počasie a nevyhovujúce podmienky, ktoré spôsobila vysoká spodná a povrchová voda v hornej a spodnej nádrži. Podzemná voda robí ťažkosti a zatápa dno nádrže aj v súčasnosti. Na vyriešenie tohto problému bol vykopaný odvodňovací rigol, ktorý zachytáva vodu z priečnych rebier.

Aktuálne sa pracuje na odťažení nánosov z hornej nádrže. Naplánované je i prečistenie zberača a oprava zemnej hrádze, betónových konštrukcií funkčného objektu, betónového opevnenia návodného svahu, tiež koruny hrádze a sanácia vzdušného svahu hrádze, drenážneho systému a kovových konštrukcií.

SVP začal vypúšťať vodu z priehrady koncom augusta 2015, proces trval zhruba 45 dní. Vodná nádrž Kunov bola vybudovaná ako akumulačná nádrž priemyselnej vody pre Slovenský hodváb Senica. Využíva sa aj pre dodávku závlahovej vody pre poľnohospodárstvo a záhradky, zachytenie povodňových prietokov, extenzívny chov rýb a rekreáciu i energetické využitie.

Stavba bola uvedená do trvalej prevádzky v roku 1965. Naposledy bola Kunovská priehrada vypustená v roku 1990, v rokoch 1990-1992 bola rekonštruovaná a vyčistená. Celková plocha nádrže je 65 hektárov, hĺbka vody sa pohybuje od dvoch do 8,5 metra. V septembri 2015 urobili rybári zo Senice pre vypúšťanie vody výlov rýb, ktoré sa rozhodli premiestniť do revírov v Jablonici, Koválove, Koválovci a Brestovci.