Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Začala sa rekonštrukcia kúpaliska Zelená žaba

Termálne kúpalisko Zelená žaba v kúpeľnom mestečku Trenčianske Teplice po viac ako desaťročnej prestávke sprevádzkujú. Už pred dvoma rokmi ho odkúpil holding Synot, ktorý chce unikátne funkcionalistické dielo z polovice 40. rokov minulého storočia kompletne zrekonštruovať. Na snímke unikátny bazén vytesaný v skale na kúpalisku Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach 6. novembra 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kúpalisko Zelená žaba bolo jedným zo skvostov medzivojnovej architektúry.

Trenčianske Teplice 6. novembra (TASR) - Termálne kúpalisko Zelená žaba v kúpeľnom mestečku Trenčianske Teplice po viac ako desaťročnej prestávke sprevádzkujú. Už pred dvoma rokmi ho odkúpil holding Synot, ktorý chce unikátne funkcionalistické dielo z polovice 40. rokov minulého storočia kompletne zrekonštruovať. Začiatok rekonštrukčných prác oznámili dnes.

Podľa zástupcu investora spoločnosti Kúpele Zelená žaba Jána Svobodu, v prvej fáze, ktorá by mala byť ukončená do jari 2014, zrekonštruujú infraštruktúru – elektrické rozvody, kanalizáciu a vodovod. "V marci 2014 sa začne druhá fáza rekonštrukcie, ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie. Druhá fáza rekonštrukcie je naplánovaná na 14 mesiacov, kúpalisko by mali sprístupniť verejnosti v máji 2015," priblížil Svoboda s tým, že kúpalisko bude napájané pitnou vodou.

Ako dodal, v rámci rekonštrukcie vybudujú vonkajšiu kolkáreň, multifunkčné ihrisko a detskú zónu. "Projekt kúpaliska Zelená žaba predpokladá otváraciu dobu od mája do októbra, gastronomické prevádzky – reštauráciu a kaviareň, celoročnú prevádzku," doplnil Svoboda. Rekonštrukcia bude stáť asi šesť miliónov eur, z toho 1,5 milióna eur je príspevok z eurofondov.



Skvost medzivojnovej architektúry

Primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty ukazuje na pokladňu pri vstupe do areálu kúpaliska Zelená žaba, ktorá bude zrekonštruovaná do podoby ako ju poznali návštevníci v minulosti, 6. novembra 2013.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Kúpalisko Zelená žaba bolo jedným zo skvostov medzivojnovej architektúry. Stavba, ktorú navrhol známy český architekt Bohuslav Fuchs, svojou umeleckou hodnotou presahuje hranice Slovenska i obdobia, v ktorom vznikla. Fuchs zakomponoval kúpalisko na vrch nad mestom tak, aby tam čo najdlhšie svietilo slnko. Samotný bazén nechal vytesať do skaly.

Prevádzka kúpaliska sa skončila pred 12 rokmi, kedy bazén praskol. Investor mu chce dať modernú podobu so zachovaním pôvodnej funkcionalistickej architektúry. Po rekonštrukcii by malo mať kúpalisko kapacitu 600 - 800 miest a jeho súčasťou by malo byť množstvo doplnkových služieb, od reštaurácie, vinárne, víriviek priamo v skale až po bowlingovú dráhu, minigolfové a multifunkčné ihrisko.