Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Práce na pravej časti mosta pri Kurimanoch sa dnes začali

Na snímke pohľad na piliere a časť diaľničného mosta počas stavebných prác pri Kurimanoch v Iliašovciach 3. apríla 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rozostavaný most sa zrútil 2. novembra minulého roka po tom, čo zlyhala podperná konštrukcia. Nešťastie si vyžiadalo život štyroch ľudí.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Stavebné práce na pravej časti mosta pri Kurimanoch v obci Iliašovce sa dnes rozbehli. Začali sa úpravou podložia pre podpernú konštrukciu a navážaním panelov ako podkladu pre túto konštrukciu. TASR o tom informovala Národná diaľničná spoločnosť.

Technológia výstavby mosta zostane podľa diaľničiarov v zmysle pôvodnej dokumentácie. "Pôvodne realizovaný typ podpernej konštrukcie bude nahradený iným," doplnil generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš.

Skruž typu Weise, ktorá sa použila pre výstavbu tohto mosta, NDS dočasne zakázala na všetkých stavbách. Rozostavaný most sa totiž zrútil 2. novembra minulého roka po tom, čo zlyhala podperná konštrukcia. Nešťastie si vyžiadalo život štyroch ľudí, ďalší deviati utrpeli zranenia. Po tragédii sa zastavili stavebné práce na celom diaľničnom úseku z Jánoviec po Jablonov. Tie sa s výnimkou samotného mosta obnovili 6. decembra 2012.

Na výstavbe úseku diaľnice D1 z Jánoviec po Jablonov sa podieľa združenie firiem Váhostav-SK a Bögl a Krýsl. Podľa pôvodného harmonogramu prác mala byť táto časť diaľnice dokončená v decembri tohto roku. Diaľničiari však odhadujú oneskorenie o približne šesť mesiacov, stavba by tak mala byť dokončená v júni 2014.

Dohodnutá zmluvná cena za výstavbu diaľnice je vyše 71,9 milióna eur aj s daňou z pridanej hodnoty. "Pre mimoriadnu udalosť k dnešnému dňu nebola zmluvná cena navýšená," doplnil Gajdoš. Vyšetrovanie pádu mosta sa doteraz neukončilo, príčiny havárie tak doteraz nie sú známe.

Na snímke pohľad na piliere a časť diaľničného mosta počas stavebných prác pri Kurimanoch v Iliašovciach 3. apríla 2013. Rozostavaný most pri Kurimanoch sa zrútil 2. novembra 2012. Nešťastie si vyžiadalo život štyroch ľudí, ďalší deviati boli zranení.
Foto: TASR/Oliver Ondráš