Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Kysuckí starostovia a primátori žiadajú zvolať mimoriadny snem ZMOS

Pripomenuli, že v minulom roku, keď štát žiadal mestá a obce podieľať sa na konsolidácii verejných financií, obce sa vzdali podielu z výberu dane z príjmu FO, z ktorého sú financované.

Čadca 17. októbra (TASR) – Združenie miest a obcí Kysúc (ZMOK) žiada zvolať mimoriadny celoslovenský snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý by vzniesol požiadavky miest a obcí voči štátnemu rozpočtu. TASR o tom informovala tajomníčka ZMOK Marta Sláviková.

Snem ZMOS by mal podľa primátorov a starostov okresu Čadca žiadať pre mestá a obce zvýšenie podielu z výnosu dane z príjmov fyzických osôb (FO) z terajších 65,4 percenta na pôvodných 70,3 percenta. „Vládu SR by mal žiadať preplácať žiadosti o platby z uskutočnených projektov z fondov Európskej únie (EÚ) v lehote maximálne 90 dní od schválenej žiadosti o platbu. Ak sa táto platba neuskutoční, žiadajú starostovia preplatenie úrokov z úverov, ktoré si na krytie projektov z fondov EÚ museli mestá a obce vziať,“ uvádzajú primátori a starostovia v komuniké zo snemu ZMOK, ktorý sa konal v utorok (16. 10.).

Memorandum o spolupráci pri uplatňovaní rozpočtovej politiky orientovanej na zabezpečenie finančnej stability verejného sektora na rok 2013 medzi Vládou SR a ZMOS, ktoré pripravilo ministerstvo financií SR, je podľa ZMOK pre mestá a obce značne nevyhovujúce. „Vláda SR v ňom zaväzuje obce, aby ušetrili v budúcom roku 10 percent z bežných výdavkov (verejné osvetlenie, zimná údržba, odvoz smeti, kosenie, školstvo, šport) a 5 percent zo mzdových výdavkov obce oproti minulému roku. Starostovia vykonávajú úsporné opatrenia v obciach už od začiatku krízy, teda najmenej 4 roky a teraz už nie je priestor na ďalšie šetrenie. ZMOK jednoznačne odmietol memorandum ako ho pripravilo MF SR,“ skonštatovali účastníci snemu ZMOK.

Pripomenuli, že v minulom roku, keď štát žiadal mestá a obce podieľať sa na konsolidácii verejných financií, obce sa vzdali podielu z výberu dane z príjmu FO, z ktorého sú financované. „V praxi to znamená, že predtým obciam prislúchalo 70,3 percenta z vybranej dane z príjmu FO a tento rok sa podiel pre obe znížil na 65,4 percenta, teda mestá a obce dosali menej o 100 miliónov eur. Spolu s tým v roku 2012 nastal prepad vo výbere dane z príjmu FO, a tak obce už tento rok dostali menej o ďalších 60 miliónov eur ako mali pôvodne naplánované v štátnom rozpočte. Zníženie podielu financií pre obce o takýto veľký balík peňazí je už poznateľné pri samotnom chode miest a obcí. Ďalší prepad, prípadne šetrenie, by poznačilo výkon samosprávnych funkcií miest a obcí,“ skonštatovali primátori a starostovia.

Zároveň žiadajú, aby v rámci pripravovanej reformy štátnej správy, podľa ktorej by sa obce okresu Kysucké Nové Mesto dostali pod správu Žiliny, zostal zachovaný región Kysúc (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto). „Taktiež požadujeme, aby sa reforma štátnej správy uskutočnila na princípe subsidiarity a zohľadňovala myšlienku verejná správa bližšie k občanovi,“ uzatvorila Sláviková.