Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Ľ. FARKAŠOVSKÁ: Primátor na mňa vyvíja nátlak, ako hlasovať o hazarde

Na archívnej snímke Ľudmila Farkašovská a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Andrej Galica

Primátor sa vyjadril v tom zmysle, že ak VZN neprejde, tak sa budeme musieť asi rozprávať o tom, či ďalej nebudeme namiesto viceprimátorov iba poslancami, uviedla námestníčka.

Bratislava 27. marca (TASR) – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal má vyvíjať na svojich námestníkov Ľudmilu Farkašovskú a Milana Černého nátlak, aby na štvrtkovom (30.3.) mestskom zastupiteľstve hlasovali za zákaz hazardu v hlavnom meste. Upozornila na to dnes samotná Farkašovská.

"Primátor sa vyjadril v tom zmysle, že ak všeobecne záväzné nariadenie (VZN ) neprejde, tak sa budeme musieť asi rozprávať o tom, či ďalej nebudeme namiesto viceprimátorov iba poslancami," uviedla námestníčka.

S primátorom hovorila na túto tému viackrát a pri náznakoch o odstúpení z funkcie námestníčky ho Farkašovská podľa vlastných slov upozornila na slobodu názoru v demokratickej spoločnosti. "To isté som mu zopakovala v našom poslednom rozhovore, ten sa konal dnes. Ja chápem, že primátor robí všetko pre to, aby VZN prešlo tak, ako si to on predstavuje, a to s totálnym zákazom, ale pýtam sa, je toto dobrá cesta?" uviedla námestníčka.

Farkašovská tvrdí, že nie je za absolútny zákaz hazardu v Bratislave, ale za jeho prísnu reguláciu. Podľa jej slov sa takýmito nekončenými politickými debatami a bojom stráca len čas. "Ustupovať hrubému nátlaku, ktorý bol vyvolávaný na nás všetkých, aj na mňa osobne, nepovažujem za dobrú cestu," podotkla. Osobnú skúsenosť má aj s tým, ako jej niekto na sociálnej sieti založil falošný profil a zlikvidoval jej osemročný súkromný profil. "To považujem za hrubý nátlak, s akým som sa doteraz nestretla," poznamenala.

Vo februári Farkašovská na otázku, či bol na ňu pri prvom hlasovaní o hazarde vyvíjaný nátlak, odpovedala, že nie. Ani k tomu, aby nehlasovala za absolútny zákaz herní, rovnako ani k tomu, aby hlasovala za či proti. Farkašovská a Černý vo februári nehlasovali za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste. Za bola iba námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková. Primátor vo februári avizoval, že sa s Černým a Farkašovskou o ich postoji porozpráva. "Je to veľmi ťažké a závažné zlyhanie," konštatoval Nesrovnal s tým, že pripúšťa úvahy o druhej šanci pre nich.

Magistrát odmieta takéto tvrdenia. Ako poznamenáva, mestskí poslanci hlasujú podľa svojho vedomia a svedomia. "Podobné vyjadrenia svedčia o stúpajúcej nervozite niektorých poslancov pred hlasovaním. Primátor predloží na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva pôvodné VZN o zákaze hazardu, tak ako ho k tomu zaväzuje petícia a januárové uznesenie mestského zastupiteľstva, aby predložil VZN o plošnom zákaze hazardu," povedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Výsledok hlasovania o zákaze hazardu v Bratislave je podľa magistrátu výlučne v rukách mestských poslancov.

O zákaze herní v Bratislave budú mestskí poslanci rokovať vo štvrtok. Vo februári totiž VZN o absolútnom zákaze hazardu neprešlo o jeden hlas. Primátor sa preto rozhodol tento návrh nariadenia predložiť na mestské zastupiteľstvo opätovne.