Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Brigádny generál vo výslužbe J. Iľanovský bude čestným občanom

Na archívnej snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč Foto: TASR - Andrej Galica

Najvyššie ocenenie v rámci mesta Liptovský Mikuláš získa za udržiavanie tradícií, ktoré je podľa primátora Jána Blcháča nevyhnutné uchovávať vo svete pôsobenia extrémistických skupín.

Liptovský Mikuláš 22. februára (TASR) - Brigádny generál vo výslužbe, 94-ročný Ján Iľanovský sa stane čestným občanom mesta Liptovský Mikuláš. Najvyššie ocenenie v rámci mesta získa za aktívnu činnosť a udržiavanie tradícií, ktoré je podľa primátora Jána Blcháča nevyhnutné uchovávať najmä v dnešnom svete pôsobenia extrémistických skupín. Udelenie ocenenia jednohlasne schválili mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

"Ján Iľanovský sa vyznačuje mimoriadnou skromnosťou a múdrosťou, medzi obyvateľmi Liptovského Mikuláša sa teší prirodzenej autorite, úcte a vážnosti. Je príkladom pre súčasnú i budúcu generáciu a jeho životná múdrosť a skúsenosti ho predurčujú k tomu, aby mu bolo udelené čestné občianstvo," skonštatoval Blcháč.

Ján Iľanovský sa narodil 21. apríla 1922, v tomto roku oslávi 95 rokov. Bol priamym účastníkom Slovenského národného povstania a oslobodzovacích bojov o mesto. Bojoval za myšlienky národnej slobody, obnovu zvrchovanosti a štátnosti, pričom nasadzoval aj vlastný život. Počas bojov o Liptovský Mikuláš plnil špeciálne spravodajské úlohy a po vojne patril do protibanderovskej skupiny.

Je nositeľom desiatok československých a zahraničných vyznamenaní. Pred tromi rokmi ho prezident Slovenskej republiky povýšil do hodnosti brigádneho generála vo výslužbe. Najvyššie mestské ocenenie mu na návrh Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Liptovskom Mikuláši odovzdá primátor na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v apríli.