Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Liptovskom Mikuláši zvýšili platy zamestnancom v školstve

Foto: TASR/AP

Z rozpočtu mesta tak pôjde na ich mzdy o 36.000 eur viac, povedal Ján Hučík, vedúci odboru školstva na liptovskomikulášskom mestskom úrade.

Liptovský Mikuláš 28. augusta (TASR) - Do lavíc základných škôl v Liptovskom Mikuláši zasadne v novom školskom roku viac ako 2300 žiakov. "Na zápis do prvého ročníka prišlo takmer 300 z nich, počet prváčikov sa však ukáže až po 15. septembri, keď reálne nastúpia do školy," povedala pre TASR hovorkyňa radnice Viktória Čapčíková.

Odloženú školskú dochádzku má podľa nej od septembra 45 malých Liptovskomikulášanov a 14 nastúpia do nultého ročníka. Najviac žiakov v meste navštevuje Základnú školu Márie Rázusovej Martákovej na Nábreží, čo je druhé najľudnatejšie sídlisko v Liptovskom Mikuláši.

"Materské školy bude navštevovať 982 detí, novoprijatých počítame bezmála na tri stovky. Súkromné materské školy v meste navštevuje 100 škôlkarov," ozrejmil Ján Hučík, vedúci odboru školstva na liptovskomikulášskom mestskom úrade.

Z ušetrených finančných prostriedkov skrášlili počas leta svoje priestory viaceré školy. Mesto sa zaoberalo najmä haváriou na vodovodnom potrubí v Základnej škole Okoličné. Jej náprava si vyžiadala 21.000 eur. V rámci materských škôl magistrát opravil fasádu škôlky v Liptovskej Ondrašovej.

"V súlade so zákonom zvyšujeme platy zamestnancom v školstve. Z rozpočtu mesta tak pôjde na ich mzdy o 36.000 eur viac. Snažíme sa nájsť cestu, ako v najbližšom období zvýšiť platy aj nepedagogickým zamestnancom. Uvedomujeme si, že sú naozaj poddimenzovaní," poznamenal Hučík.

V súvislosti so začiatkom roka sa aktívnejšie na prácu s deťmi a mládežou pripravujú aj príslušníci mestskej polície. Preventívne aktivity realizujú pravidelne. "Na začiatku školského roka ide najmä o dopravnú výchovu spojenú s praktickou časťou na dopravnom ihrisku. Počas školského roka témy prednášok a besied určujú pedagógovia," zhrnul náčelník mestskej polície Marián Jančuška.