Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

V Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši vznikla lekárska ordinácia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako priblížila múzejná pedagogička Katarína Verešová, návštevníci sa v ordinácii budú môcť odfotografovať v lekárskych plášťoch.

Liptovský Mikuláš 16. júna (TASR) - V mestskom Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši vznikla pri príležitosti aktuálneho roka Ivana Stodolu lekárska ordinácia. Vybavili ju pôvodným zariadením a predmetmi z nemocnice v Palúdzke. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Ako priblížila múzejná pedagogička Katarína Verešová, návštevníci sa v ordinácii budú môcť odfotografovať v lekárskych plášťoch. Uvidia tiež dokument o tomto liptovskomikulášskom rodákovi.

V tomto roku si v meste pripomínajú aj 100. výročie zlúčenia Vrbice s Liptovským Svätým Mikulášom. "Kapitoly z histórie zaniknutého mestečka priblíži banerová výstava na Ulici 1. mája. Návštevníkom predstaví bohatú pltnícku a garbiarsku tradíciu Vrbice. Na jej pozadí vyrástli generácie remeselníckych a kožiarskych rodín, ktoré vytvorili vhodné prostredie na mnohé národne orientované aktivity v meste," uviedla Verešová.

Dodala, že nebudú chýbať zaujímavosti o vzniku potokov Garbiarka a Vrbičanka. "Tiež povesť o zakliatej panne, ktorá nejedného neopatreného Vrbičana stiahla do hlbín tohto pôvodne mlynského kanála," povedala múzejná pedagogička.

Počas leta bude návštevníkom okrem hlavnej expozície prístupná každý deň od 10.00 do 18.00 h i synagóga a na požiadanie aj expozície Tatrín a Žiadosti slovenského národa.