Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

L. Mikuláš ocenili za projekt zameraný najmä na rómske deti

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Samospráva dostala cenu za projekt sociálnej škôlky, ktorý je zameraný na rómsku komunitu. Výchovno-vzdelávacia činnosť sa zameriava najmä na deti od troch do šiestich rokov.

Liptovský Mikuláš 20. mája (TASR) - Mesto Liptovský Mikuláš získalo za rok 2015 ocenenie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Oskar bez bariér. Cenu dostalo za projekt sociálnej škôlky, ktorý je zameraný na rómsku komunitu.

"Mnohé deti v predškolskom veku nenavštevujú predškolské zariadenia. Sú doma s matkami a nezamestnanými členmi rodiny. Niektorí rodičia sa ale deťom nevenujú vôbec alebo len sporadicky. Deti majú problém včleniť sa do kolektívu, nevedia efektívne tráviť svoj voľný čas, nemajú priestor na športové či iné aktivity. Toto všetko im poskytujeme prostredníctvom našej sociálnej škôlky," priblížil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Hnacou silou projektu je podľa neho viera v lepšiu budúcnosť komunity.

Výchovno-vzdelávacia činnosť sa zameriava najmä na deti od troch do šiestich rokov. "U týchto detí sa objavuje jazyková bariéra, nedostatočne osvojené hygienické návyky a všeobecný prehľad vedomostí, zručností, návykov a schopností, ktoré sú pre dieťa v predškolskom veku charakteristické," vysvetlila vedúca Komunitného centra v prevažne rómskej osade Hlboké Alena Novajovská. Sociálna škôlka má svoje pravidlá a jej charakter je prispôsobený špecifikám komunity. Záujem o túto formu predškolskej prípravy v komunite je podľa jej slov veľký. Cieľom projektu je osobnostný rozvoj a nevyhnutná príprava na školskú dochádzku.

Úlohou komunitnej práce je zvyšovanie kvality života prostredníctvom rozvoja spoločenských väzieb medzi ľuďmi v miestnom spoločenstve. "Deti voľnými aktivitami rozvíjajú svoje poznávacie schopnosti, rozcvičkami a tancami zvyšujú svoju telesnú obratnosť, v rámci hudobnej výchovy sa učia detské pesničky, básničkami sa učia recitovať a cibriť svoje pamäťové schopnosti," doplnila Novajovská. Ide o takmer dennodennú prácu v rozsahu niekoľkých hodín.

Súťaž Oskar bez bariér už od roku 2004 vyhlasuje Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré týmto spôsobom oceňuje riešenia samospráv v oblasti plnohodnotného zapojenia fyzicky, mentálne či sociálne hendikepovaných obyvateľov do bežného života.