Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

L. MIKULÁŠ: Rekonštrukcia osvetlenia postavila opozíciu na nohy

Na snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Foto: TASR- Andrej Galica

Podľa opozičných poslancov mesto nakupuje akcie stratovej spoločnosti.


Liptovský Mikuláš 19. októbra (TASR) - Na návrh predstaviteľov liptovskomikulášskej radnice poslanci mestského zastupiteľstva schválili dodatky k zmluve so spoločnosťou FIN.M.O.S. Cieľom je podľa vedenia mesta zabezpečiť náležitú údržbu a prevádzku verejného osvetlenia.

"Údržba verejného osvetlenia sa od roku 2011, kedy boli zmenené zmluvné vzťahy, realizovala len odstraňovaním najnutnejších porúch. Nemôžem dopustiť, aby boli obyvatelia ohrození nebezpečnými javmi, ako je prerážanie prúdu na stĺpoch osvetlenia, či dokonca ich pádom,“ poznamenal primátor Ján Blcháč.

Podľa opozičných poslancov mesto nakupuje akcie stratovej spoločnosti. "Zastupiteľstvo schvaľuje tieto prostriedky v domnienke, že slúžia na verejné osvetlenie. Ale v skutočnosti, mestu Liptovský Mikuláš bude svietiť firma, ktorá má nula zamestnancov, ktorá je dlhodobo stratová. Strata z minulých rokov predstavuje 1,6 milióna eur," vysvetlil predseda opozičného poslaneckého klubu Vincent Kultán.

Ďalším problémom môže byť podľa jeho slov fakt, že v tejto súvislosti nebolo vyhlásené verejné obstarávanie. "Mesto priamo bez verejného obstarávania oslovilo FIN.M.O.S. Ten sa ponúkol, že za 140.000 eur uvedie osvetlenie do prevádzkyschopného stavu. Zaujímavé je, že v roku 2014 počas pravidelnej prehliadky FIN.M.O.S. žiadne závažné nedostatky nekonštatoval a po necelom roku máme nefunkčné verejné osvetlenie," dodal Kultán.

"Na tento model nie je potrebné verejné obstarávanie. Navyše, keď v roku 2011 zrušili celý komplexný fungujúci model, zrušili aj to, že sa každých päť rokov vymenia všetky žiarovky v meste, aby nebolo treba každý deň niekde niečo opravovať. Preto naše Verejnoprospešné služby dnes nevedia, kam majú skôr skočiť, stále je nejaký problém," uviedol primátor.

Celý systém rekonštrukcie verejného osvetlenia je podľa radnice prevzatý z partnerského mesta Galanta. "Tento systém v súčasnosti funguje v niekoľkých desiatkach miest na Slovensku, všade sú spokojní, len v Liptovskom Mikuláši je problém," dodal Blcháč.