Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Budú mať učitelia v Petržalke lacnejšie ubytovanie?

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

To sa týka poskytnutia lacnejšieho ubytovania učiteľov v stredoškolských internátoch, čo má byť akousi kompenzáciou za ich nízke platy.

Bratislava 3. júla (TASR) – Zlepšenie pracovných podmienok pre mimobratislavských učiteľov a učiteľky, ktorí pracujú alebo by chceli pracovať v materských a základných školách v bratislavskej Petržalke, naberá reálnejšie kontúry. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a starosta Petržalky Vladimír Bajan dnes podpísali memorandum o spolupráci medzi oboma samosprávami.



To sa týka poskytnutia lacnejšieho ubytovania učiteľov v stredoškolských internátoch, čo má byť akousi kompenzáciou za ich nízke platy, ktoré sú jedným z hlavných dôvodov nedostatku pedagógov v predškolských a školských zariadeniach. Kraj, ktorému internáty s voľnými kapacitami patria, ponúka pre potreby mestskej časti voľné miesta na internátoch zatiaľ na Vranovskej a Saratovskej ulici. Prví učitelia by sa do internátov mali sťahovať už k začiatku septembra, teda k budúcemu školského roku. Vtedy by mohli byť známe aj presné počty záujemcov o takéto ubytovanie.

Na snímke vľavo predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a vpravo starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan po podpise memoranda o spolupráci medzi BSK a MČ Bratislava-Petržalka pri zabezpečení ubytovania pre pedagogických zamestnancov materských škôl a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ Bratislava-Petržalka. V Bratislave 3. júla 2017.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Možno sa niekomu zdá, že je to malý vklad, ale veľmi výrazný problém tým riešime, ktorý zažíva nielen Petržalka," uviedol pri podpise memoranda Frešo s tým, že dohoda, resp. takáto možnosť spolupráce je otvorená aj pre ostatné mestské časti, ktoré sa boria s podobným problémom. Za významný krok to považuje aj vedenie petržalskej samosprávy, ktoré ako prvé v rámci mestských samospráv požiadalo kraj v tomto smere o pomoc. "Možno sa to nezdá, ale keď sa týmto problémom zaoberáte každý deň, v každej škôlke je nejaký výpadok alebo treba niečo stabilizovať, tak je to obrovská pomoc," zhodnotil Bajan.

Pre mestskú časť je to jedno z riešení dlhodobého problému. Situáciu spôsobuje hlavne nezáujem absolventov stredných a vysokých škôl pedagogického smeru z Bratislavy o prácu v materských alebo základných školách, na druhej strane zároveň podľa samosprávy malá, resp. takmer žiadna možnosť získavať do školských a predškolských zariadení pedagógov mimo hlavného mesta. Dôvodom sú finančne podhodnotené platy a zároveň drahé nájmy v Bratislave, pričom mestská časť nemá na riešenie problému vlastné voľné kapacity. Petržalka taktiež poukazuje na fakt, že problém zhoršuje aj odchod mnohých učiteľov do dôchodku, na strane druhej tiež zvyšovanie kapacít materských škôl, ktoré sú v súčasnosti dlhodobo nepostačujúce.

Mestská časť verí, že voľné kapacity v stredoškolských internátoch budú môcť byť poskytnuté aj opatrovateľkám, s ktorými má mestská časť taktiež problém, keďže v mnohých prípadoch majú ešte nižšie platy ako učitelia. Problém v tom nevidí ani kraj, pričom podľa niektorých poslancov BSK sa týmto memorandom otvára priestor na rokovania a pomoc aj iným samosprávam, ktoré sa v rámci Bratislavského kraja boria s podobnými problémami.