Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Láska na dedine v Martine prináša ľúbostné zvykoslovie v minulosti

Na snímke Folklórna skupina Lubená z Poluvsia počas stavania mája na podujatí s názvom Láska na dedine v Múzeu slovenskej dediny v Martine v nedeľu 24. apríla 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou celodenného podujatia sú podľa nej tvorivé dielne, ľúbostná poradňa, stavanie mája, hudobné vystúpenia a výstavy.

Martin 30. apríla (TASR) - Ľúbostné zvykoslovia v minulosti prináša v nedeľu verejnosti pásmo Láska na dedine v Múzeu slovenskej dediny v Martine. TASR o tom informovala Zdenka Čerňanská z múzea.

Súčasťou celodenného podujatia sú podľa nej tvorivé dielne, ľúbostná poradňa, stavanie mája, hudobné vystúpenia a výstavy.

"Návštevníci budú môcť vidieť folklórny súbor Liptov, ktorý sa postará o stavanie mája. V ľúbostnej poradni sa návštevníci dozvedia, ako si dievčatá veštili, aký bude ich budúci manžel, ako si ho majú udržať. Svoje umenie predvedú ľudovo-umeleckí výrobcovia, najmenší návštevníci si budú môcť v tvorivej dielni vyrobiť napríklad pierko, ktoré nosil mladý muž za klobúkom, či kvietky z krepového papiera," uviedla Čerňanská.

Máje podľa nej v duchu tradície stavali mladí chlapci. "Boli máje, ktoré boli spoločné a stavali ich pre všetky dievčatá vo veku vydaja. Boli však aj máje špeciálne, ktoré staval jeden mládenec pre svoju milú. Samotný úkon stavania mája bol prejavom lásky. V minulosti sa láska nemohla verejne prejavovať, stavanie mája bol jeden zo spôsobov, ako lásku vyjadriť," doplnila Čerňanská.