Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Starý kríž z osady Čechánky osadili po obnove na priečelie kostola

Jeden z najstarších drevených vyrezávaných krížov (vľavo) z oblasti Podpoľania, našiel v uplynulých dňoch po zreštaurovaní svoje miesto na priečelí kostola v obci Látky v okrese Detva. Foto: TASR - Jozef Poliak

Obec chce ku krížu na kostole ešte osadiť informačnú tabuľu, kde budú fotografie kríža pred a počas renovácie a tiež údaje, ktoré zistí dendrologický výskum.

Látky 19. septembra (TASR) – Jeden z najstarších drevených vyrezávaných krížov z oblasti Podpoľania našiel v uplynulých dňoch po zreštaurovaní svoje miesto na priečelí kostola v Látkach v okrese Detva. Asi tri metre vysoký kríž stál pôvodne v malom cintoríne v osade Čechánky, z iniciatívy miestnych obyvateľov obec podnikla kroky na jeho záchranu.

"Vyčlenili sme na to v rozpočte 5000 eur. Obnova pod dohľadom reštaurátora sa zrealizovala v lete. Výsledky dendrologického výskumu zatiaľ ešte nemáme, reštaurátor však odhadol jeho vek na približne 150 rokov," povedal TASR starosta Látok Mário Kubiš. Obyvatelia osady Čechánky už medzitým iniciovali výrobu nového kríža, ktorý už aj stojí uprostred cintorína.

Podľa Kubiša všetky pôvodné kríže v Látkach nemali výtvarné stvárnenie ako tie na Podpoľaní. "Obec už leží na pomedzí regiónov a tieto kríže neboli tak zdobené ako napríklad tie, ktoré stoja v okolí Detvy. Sú však zaujímavé svojou rezbou," podotkol.

Obec chce ku krížu na kostole ešte osadiť informačnú tabuľu, kde budú fotografie kríža pred a počas renovácie a tiež údaje, ktoré zistí dendrologický výskum. Ako pre TASR uviedla vedúca Podpolianskeho múzea v Detve Renata Babicová, v samotnom múzeu sa nachádza jeden z najstarších prícestných krížov na Podpoľaní, pochádzajúci z osady Štoliansko v katastri obce Detvianska Huta. "V roku 1998 už pomerne schátraný kríž vymenili obyvatelia za nový. Pôvodný kríž robí impozantnou nielen jeho výzdoba, ale aj jeho výška, má 4,7 metra," uviedla.

"Tento kríž je z dubového dreva a je ojedinelý hlbokou rezbou a výraznou prepracovanou motivikou, plnou kresťanskej symboliky. Od iných krížov sa výtvarne odlišuje anjelskými krídlami pod ramenami kríža. Aj keď sa nepodarilo zistiť meno jeho tvorcu, jeho práca má pečať nesporného umeleckého cítenia a výtvarného nadania," priblížila.

Kríž v múzeu v Detve nie je odborne datovaný. "Odhad podľa toho, že si ho nepamätali najstarší ľudia v osade, je prelom 19. a 20. storočia," dodala.