Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Laureátmi Literárneho Zvolena 2023 sú Reinoldová, Anh Nguyen a Lipták

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov, členov literárnych klubov a skupín tvorivého písania.

Zvolen 14. augusta (TASR) - Júlia Reinoldová v kategórii poézie, Hoang Anh Nguyen v próze a Matej Lipták v kategórii žánrovej prózy sa stali laureátmi a nositeľmi hlavných cien súťaže Literárny Zvolen 2023. Vyhodnotenie sa uskutočnilo uplynulý víkend v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.

Ako informuje knižnica, okrem hlavných cien udelila porota aj niekoľko ďalších cien v tzv. zlatom, striebornom a bronzovom pásme. Udelená bola tiež Cena Slovenského literárneho centra, Cena KKĽŠ a Cena Podpolianskeho osvetového strediska.

V poradí už 29. ročník súťaže bol spojený s víkendovým vzdelávacím pobytom pre 30 ocenených autorov a s bohatým sprievodným programom. Autori sa napríklad mohli zúčastniť na rozborových seminároch s odbornou porotou či workshopov so skúsenými lektormi.

Porotu Literárneho Zvolena 2023 tvorili renomovaní spisovatelia aj literárni teoretici. Tento rok prózu hodnotili Balla, Weronika Gogola a Dominika Moravčíková, ktorá hodnotila aj v kategórii poézia spolu s Viliamom Nádaskayom a Martinom Hatalom. Kategóriu žánrovej literatúry hodnotili Alexandra Pavelková, Juraj Búry a Martin Hatala.

Uskutočnili sa tiež literárne besedy s poetkou a prozaičkou Dominikou Moravčíkovou a prozaičkou Weronikou Gogola. V piatok (11. 8.) sa v priestoroch Starej radnice mesta Zvolen uskutočnilo divadelné predstavenie Nič sa nestalo, ktoré patrí do repertoáru divadla Ticho a spol. a je dramatizáciou rovnomennej prózy Zuzany Šmatlákovej, ktorá bola finalistkou ceny Anasoft Litera. Koncert mal pesničkár Edo Klena.

Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov, členov literárnych klubov a skupín tvorivého písania.