Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Lavínová situácia na horách sa niekoľko dní nezmenila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ranné teploty na horách dosahovali od mínus 12 po mínus tri stupne Celzia.

Liptovský Hrádok 24. apríla (TASR) - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva aj dnes vo Vysokých a Západných Tatrách. V Nízkych Tatrách a Malej Fatre je mierne (druhý stupeň) a vo Veľkej Fatre je malé (prvý stupeň) lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Horské oblasti Slovenska zasiahla v nedeľu (23.4.) ďalšia vlna sneženia a pripadlo nových 15 až 25 centimetrov snehu. Vplyv silného vetra spôsobil nestabilné útvary predovšetkým na záveterných južných a juhovýchodných stranách svahov, kde je ufúkaný do dosiek a vankúšov. V najbližších dňoch očakávame oteplenie a jeho postupné sadanie, no na strmších miestach predovšetkým v stredných polohách budú hroziť najmä v utorok (25.4.) samovoľné lavíny," upozornil.

V najvyšších polohách nový sneh ešte nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. Množstvo snehu je pravidelne prefúkavané na svahy s južnou orientáciou a vetrom vytvorené dosky, vankúše a vrstvy suchého snehu sú len mierne spevnené. Ich odtrhnutie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. "Obzvlášť opatrný treba byť pod skalnými stenami a pri prudkej zmene sklonu," doplnil Buliak.

Počas dnešného dňa očakávajú lavínoví špecialisti prílev chladného vzduchu s presúvajúcou sa tlakovou výšou. "Očakávame premenlivú oblačnosť s občasnými snehovými prehánkami," ozrejmil. Ranné teploty na horách dosahovali od mínus 12 po mínus tri stupne Celzia. Na hrebeňoch prevládal čerstvý severozápadný vietor o sile do 29, v nárazoch do 43 kilometrov za hodinu.