Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Lazanoch svojpomocne stavajú ekologický dom zo slamy

Na snímke pohľad na rozostavaný dom zo slamy. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Slama je výborným izolačným materiálom.

Lazany 9. augusta (TASR) - V Lazanoch pri Prievidzi vyrastá slamený dom. Z takého nezvyčajného materiálu rodinný dom svojpomocne, iba s pomocou priateľov a rodiny, stavia pôvodne stredoškolský pedagóg, teraz živnostník, Ivan Hanko (1974) z Prievidze.

Dom začal stavať na jar minulého roka. V súčasnosti už stoja všetky obvodové steny a strecha. V týchto dňoch dokončuje podlahu v interiéri, ktorú má hotovú už z dvoch tretín. Steny z vonku i zvnútra potom plánuje dôkladne uzavrieť niekoľkými vrstvami hlinenej omietky.

"Zapáčila sa mi myšlienka postaviť ekologický dom s nízkymi nákladmi na energie. Slama je jednoznačne výborným izolačným materiálom. Niečo som o technológii výstavby našiel na internete, ale v podstate sa učím za pochodu. Postaviť takýto dom ma presvedčilo, keď som sa dostal do podobného domu s hlinenou omietkou. Je príjemná na dotyk, hladučká a udržiava v miestnosti dobrú klímu. Možno ju nalíčiť vápenným náterom. Pšeničnú slamu som odpil od poľnohospodárov. Pozbierali sme ju z poľa sotva päť kilometrov od stavby a zlisovali starým lisom z bývalej NDR, používaným ešte za socializmu. Slamené balíky majú ideálne rozmery 40 krát 50 centimetrov a regulovateľnou dĺžkou. Pretože lis slamu, nedokáže ideálne stlačiť, vyrobil som si sám ručný pákový lis, ktorým dokážem balík stlačiť ešte asi o 15 percent, čím sa podstatne zlepšia jeho izolačné vlastnosti. Na stavbu spotrebujem asi 800 balíkov slamy. Ani s hlinou na omietku nebudem mať starosti. Vhodná ílovina sa nachádza priamo na našom pozemku," informoval TASR odvážny staviteľ.

Balíky slamy ukladá medzi drevenú konštrukciu, spevnenú skeletom. Pretože najväčším nepriateľom tohto stavebného materiálu je predovšetkým voda, stavba stojí na odizolovaných pätkách. Strecha je pokrytá klasickým hydroizolačným materiálom, používaným aj na ploché strechy. Hanko plánuje pokryť ju ešte vrstvou hliny a zasiať do nej trávu. Rozmery domu, ktorý má obytnú plochu približne ako klasický štvorizbový byt, sú z vonkajšej strany 11 krát 12 metrov, pri múroch hrubých 50 centimetrov. Uvedomuje si, že pri výstavbe, okrem predsa len lacnejšej slame a dostatku hliny, veľa neušetrí. Náklady vypočítal na 27.000 až 30.000 eur. Doteraz preinvestoval približne 20.000 eur. Návratnosť si zabezpečí nízkou spotrebou energií.



"Ľudia, ktorí chodia stavbu obdivovať, sa pýtajú, či dom nebude nadmieru ohrozovaný požiarom. Samozrejme, že počas výstavby je prísny zákaz fajčenia. Riziko požiaru hrozí pre roztrúsenú slamu, ale stlačený balík v podstate nehorí, skôr iba tlie. A keď sa uzavrie omietkou, dom bude z požiarneho hľadiska bezpečný. Nemci aj Rakúšania, kde takéto domy stoja, robili skúšky, ktoré to potvrdili," konštatoval Hanko. Predpokladá, že výstavbu dokončí v budúcom roku. Vianoce 2014 by chcel už s rodinou stráviť vo svojom novom slamenom dome.