Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Legionella v zariadeniach košického TEHO sa nepotvrdila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Legionely sú baktérie, ktoré sú všeobecne rozšírené vo vodných ekosystémoch v prírode.

Košice 26. marca (TASR) - Legionella v technologických zariadeniach košického mestského podniku Tepelné hospodárstvo (TEHO) sa na Sídlisku Ťahanovce nepotvrdila. Všetkých päť vzoriek teplej vody odobratých koncom februára bolo negatívnych. Pre TASR to v súvislosti s podozrením výskytu uvedenej baktérie v potrubiach potvrdilo TEHO aj Regionálny úrad verejné zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach.

Ako spresnil námestník riaditeľa pre prevádzku a obchod TEHO Miroslav Andrejco, tri vzorky odobrali zo zariadení na uliciach Čínska, Hanojská a Budapeštianska. Následne odobrali aj dve vzorky na uliciach Sofijská a Varšavská. Všetky boli negatívne. "Neevidujeme ďalšie podozrenia na prítomnosť Legionelly," povedal.

Všetky vzorky vyhoveli požiadavkám platnej legislatívy aj podľa vedúcej oddelenia hygieny pitnej vody a vody na kúpanie RÚVZ v Košiciach Ivany Mikovej. "Tunajší úrad nemá žiadne informácie o iných odberoch a analýzach na stanovenie ukazovateľa Legionella od súkromných osôb - obyvateľov sídliska Ťahanovce," uviedla.

Od začiatku minulého roka evidovali v Košiciach k 20. februáru päť sporadických prípadov legionelózy bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti. Odvtedy zaznamenali jeden laboratórne potvrdený prípad.

Mestská časť Sídlisko Ťahanovce v polovici februára vyzvala obyvateľov, ktorí mali po rozbore vody vo svojom vodovodnom systéme preukázanú baktériu Legionella, aby kontaktovali miestny úrad. Týkať sa to malo najmä obyvateľov Čínskej a Pekinskej ulice. Regionálni hygienici vyzvali dodávateľa teplej vody, aby predložil výsledky rozboru. TEHO v súvislosti s podozreniami pripomenulo, že na dodávke teplej vody sa okrem jeho rozvodov podieľajú aj rozvody v správe správcovských spoločností, ako aj v bytoch užívateľov. Zo spŕch a kohútikov, ktoré dlhší čas neboli používané, odporúčajú odpúšťať vodu raz týždenne a nechať ju tiecť niekoľko minút. Zároveň je potrebné udržiavať sprchové hlavice a vodovodné kohútiky čisté a bez slizov, povlakov a usadenín.

Legionely sú baktérie, ktoré sú všeobecne rozšírené vo vodných ekosystémoch v prírode. V umelom prostredí sa môžu rozmnožovať hlavne pri nesprávnej údržbe vodovodných rozvodných systémov. Môžu vyvolať ochorenie legionelóza, ktoré sa šíri vdýchnutím infikovaných mikroskopických kvapôčok vody. Toto zriedkavé bakteriálne ochorenie pľúc vlani prepuklo v poľskom meste Rzeszów.